zondag 8 december 2013

Grieks biologisch lam met bulgur



Gisteren was het weer zover. Het jaarlijks terugkerend ritueel van het ophalen van het lammetje dat we besteld hebben bij de zorgboerderij bij ons in de buurt. Het vlees is langer gerijpt dan het lamsvlees van de supermarkt, waardoor het meer smaak heeft en wat ik nog belangrijker vind is dat ik weet waar het vandaan komt. We eten hier het hele jaar van en dat is helemaal niet erg, want ik vind lamsgehakt veel lekkerder dan rundergehakt.

De eerste avond wilde ik er iets anders dan gewoonlijk mee doen. Geen curry of lamsbout in de oven, maar iets waar de smaak van het lam tot zijn recht komt.

Toen kwam ik dit recept tegen en zoals dat vaak gaat in mijn keuken is het een variant op het originele recept geworden.

Wat hebben we nodig?

1kg lamsschouder (in brokken en het liefst ook nog een bot)
2 uien in halve ringen
1 eetlepel oregano
halve eetlepel kaneel
2 teentjes knoflook
1 kaneelstokje doormidden gebroken
2 eetlepels olijfolie
ongeveer 5 grote rijpe tomaten in blokjes
1 liter kippenbouillon (1 bouillon blokje is genoeg, maar vers is wel het lekkerst)
400 gram bulgur
zout, peper

Doe de olijfolie in een braadpan die ook in de oven kan. Doe de brokken lam in de pan en roerbak ze even. De botten doen we er later bij. Voeg de uien, knoflook, oregano, beetje zout en peper, kaneelstokjes en kaneelpoeder toe. Laat dit alles op een laag vuur ongeveer 40 minuten pruttelen. Roer af en toe even door, zodat het niet aanbraad.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Na 40 minuten kunnen we de tomaten en de botten toevoegen en het kaneelstokje eruit halen. Laat dit ongeveer 5 minuten even aan elkaar wennen. Voeg dan de bouillon toe en de bulgur.
Doe dit nog minimaal een uur in de oven, terwijl je het halverwege nog een keer goed omschept, zodat de bulgur goed mengt met de rest in de pan.

Serveer met lekker brood.

Enjoy!

Ik heb er gewokte rode kool met cherry tomaatjes en rozijnen bij gedaan en tzatziki



Geen opmerkingen:

Een reactie posten