donderdag 29 december 2016

Stoofpeertjes


De stoofpeer. In de wintermaanden wordt deze peer veel gezien in de winkel. Het is een bekende bij het kerstdiner en wordt zowel rauw als reeds klaargemaakt verkocht in de supermarkten en groenteman. De bekendste soort is de Gieser Wildeman. 

De oorsprong van de stoofpeer is niet helemaal bekend. Wel is bekend dat de gestoofde peer al heel oud is, wellicht zo oud als de mens. In oude literaire werken wordt als eerste gesproken over de gestoofde peer in de Odyssee van Homerus (9de eeuw voor Christus). In het oude Griekenland werd de peer gebruikt als medicijn tegen misselijkheid. 

Gaandeweg de 17de eeuw werd de peer steeds vaker verkocht op markten in Europa. Dit kwam met name door de cultivatie van perenbomen en door het ontdekken van nieuwe soorten doordat er kennis terugkwam uit de landen waar men heenging op kruistocht. 


Stoofpeer is een heerlijke vrucht die bij voornamelijk toetjes gegeten wordt. Veel mensen associĆ«ren ze met zoet, terwijl ze in een hartige stoofpot ook heerlijk zijn. 

Wat hebben we nodig?

1 kg stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
0.5 liter stevige rode wijn (bijvoorbeeld een Chileense)
0.5 liter water
2 kaneelstokjes
6 eetlepels honing

Halveer de peertjes of maak ze in kwarten zodat je het klokhuis eruit kunt halen. Doe ze in een hoge pan. Voeg rode wijn, water, kaneelstokjes en honing toe. 
Laat de peertjes ongeveer 90 minuten zachtjes stoven. Ze mogen in het begin wel even koken, maar zet na een minuut of twintig het gas zachter. Voeg nog meer water toe wanneer het vocht teveel verdampt. Zorg dat ze bijna helemaal onder water staan. 
Wanneer ze mooi donkerrood kleuren zijn ze klaar.

Enjoy!Geen opmerkingen:

Een reactie posten