woensdag 13 januari 2010
Fish Pie
Howth. Een wormvormig aanhangsel (net geen eiland, maar een peninsula) buiten Dublin aan de eastern coast line. Op een heldere dag kun je helemaal naar Engeland kijken. En wanneer je de andere kant op kijkt, zie je de drukte van Dublin. Vele malen heb ik hier gewandeld en gereden met de auto. Mocht je ooit in Ierland zijn, dan kan ik de autoroute van Swords over de coastal route met een korte wandeling op het hoogste punt van Howth zeker aanraden.
Je kunt hier langs het water lopen en genieten van de ruige natuur. De kliffen zijn niet zo hoog als the Giant’s causeway, maar ze zijn wel mooi.
In de zomer ruikt het heerlijk naar bounty. Dit komt door de gele bloemetjes die je ook op de foto een beetje kunt zien.
In Portmarnock wordt veel vis aangevoerd vanaf de Ierse zee. En je kunt dan ook veel verse vis krijgen. Er zit hier een hele grote vishandel met de meest geweldige vissen. Dit is de enige plek in Ierland waar ik goede mosselen vandaan gehaald heb.
In Nederland zijn we erg verwend met onze zeeuwse mosselen. Bijna nergens smaken de mosselen zo lekker als in Nederland.
Anyways.....
Fish Pie. Een echt Iers recept, en heerlijk voor een koude winterdag. De Ieren koken veel met aardappels en doperwten.
wat hebben we nodig voor 4 personen:
voor de aardappelpuree
1 kg kruimige aardappels
klontje boter
zout, peper, nootmuskaat
klein scheutje melk
voor de rest
400 ml melk
1 kleine prei
200 gram doperwten
250 gram roze garnalen
600 gram witvis (ik gebruik meestal MSC koolvis uit Alaska, dit is een goede vervanger voor kabeljauw)
100 gram geraspte oude kaas
peterselie
nootmuskaat
ongeveer 6 eetlepels bloem
Kook de aardappelen in ruim water en voeg een beetje zout toe.
Doe ondertussen in een andere pan de melk en leg hier de witvis in. Laat de melk zachtjes koken, terwijl de vis gaart.
Wanneer de vis gaar is, leg je deze alvast in een ruime langwerpige overnschaal.
Doe de garnalen in de pan met melk.
Snijd de prei in halve kleine ringetjes en doe die ook in pan. Voeg de doperwten en de peterselie toe.
Laat dit alles nog even koken.
Ondertussen zijn de aardappels gaar.
Doe een klontje boter, scheutje melk, beetje nootmuskaat, beetje peper, en een klein beetje zout bij de aardappels. Stamp de aardappels tot een puree. Ik vind het het lekkerst wanneer er nog klontjes zitten in de puree. Hoe meer melk je toevoegt, hoe gladder de puree wordt.
Laat de puree even rusten.
Voeg de bloem toe aan de pan met melk en de andere dingen, blijf roeren totdat het een lobbige saus wordt. Vind je de saus nog te dun, voeg dan meer bloem toe.
Wanneer je tevreden bent over de dikte van de saus, giet deze dan over de vis in de ovenschaal.
Drapeer hierover de aardappelpuree, zodat er een "deksel" ontstaat op de ovenschotel.
Strooi hierover de geraspte kaas en zet de schaal nog 30 minuten in de oven op 200 graden.
Enjoy!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten