zondag 28 november 2010

Shepherd's Pie

Tsjonge, wat is het koud buiten en al zo wit en bevroren. Hmmm, niets voor mij al die kou.
Maar dat betekent wel allemaal lekkere winter schotels en normaal gesproken dingen uit gaan proberen voor het kerst diner. Deze kerst hebben we besloten een grote pan boerenkool te eten, wat ook heel lekker is.

Shepherd's pie of ook wel Cottage pie is een Engels gerecht dat vroeger gemaakt werd met vlees dat overgebleven was van een "Roast" wat wij beter kennen als een grote rollade, die je aan tafel aansnijdt.
Het vlees werd dan in kleine stukjes gesneden vermengd met groente in een ovenschaal gedaan en afgedekt met aardappel puree of groente puree.

Wat hebben we nodig?

500 gram gehakt. (lamsgehakt is het lekkerst)
1/2 prei in halve ringen
5 wortels in plakjes gesneden
1 blikje tomaten blokjes
3 teentjes knoflook in plakjes gesneden
3 eetlepels juspoeder
nootmuskaat, peper, zout
500 gram aardappelpuree gemaakt met kruimige tot zeer kruimige aardappels.
Belegen kaas geraspt

Bak het gehakt rul met een klein beetje nootmuskaat. Zelf gebruik ik geen bak product, omdat het gehakt al vet genoeg van zichzelf is meestal.

Kook de aardappels voor de puree met een beetje zout. Stamp ze grof wanneer ze gaar zijn, met een beetje melk en een snufje nootmuskaat.

Voeg de prei en de wortel aan het gehakt toe en roerbak zo'n drie minuten. Voeg dan de knoflook, het jus poeder en de tomaat blokjes toe. Goed door roeren. Waarschijnlijk is een klein beetje water extra nodig voor het jus poeder.

Doe het gehakt mengsel in een ovenschaal en bedek met de aardappel puree. Strooi de belegen kaas erover en zet nog een half uur in de oven.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten