zondag 14 augustus 2011

Abrikozen Noten cake/brood


We gingen op vakantie 3 weken geleden en we hadden nog aardig wat in de kast liggen aan fruit en groente. Groente opmaken is niet zo moeilijk, hier kun je vaak wel een stoofpot met heerlijke kruiden van maken.
Fruit kun je uiteraard jam van maken, maar dat is de makkelijkste manier.

Zo was het zondag ochtend en zowel manlief als ik zaten op internet te speuren naar heerlijke recepten met abrikozen. Ik had zin in cake, want die konden we ook in de auto naar ons vakantie adresje oppeuzelen.

Het resultaat was een bijelkaar geraapte cake/brood, die niet meer op het originele recept leek, maar wel heel lekker was.

Wat hebben we nodig?

235 gram bloem;
75 gram speltmeel;
1 1/2 koffielepeltje bakpoeder;
1/2 koffielepeltje dubbel koolzure soda (zuiveringszout, te koop bij de drogist);
mespunt zout;
60 gram pecannoten, licht gegrilld in een anti-aanbakpan en dan grof gehakt;
1 eetlepel geconfijte gember, grof gehakt;
12 verse abrikozen, in de oven gedroogd en daarna in kleine stukjes gesneden
2 grote eieren;
185 gram bruine suiker;
90 gram gesmolten roomboter;
115 ml. halfvolle melk.

Zo maak je het:

Verwarm de oven vóór op 180 graden.
Halveer de abrikozen, haal de pit eruit en leg ze op een bakplaat. Laat ze een half uur drogen in de oven. Snijd ze hierna met een scherp mes in kleine stukjes.
Beboter een cakeblik en bepoeder met bloem.

Vermeng in een kom de bloem, het speltmeel, het bakpoeder, de dubbelkoolzure soda, het zout, de gehakte gember, de stukjes abrikoos en de gehakte noten met elkaar.

Mix in een andere kom de eieren, de gesmolten boter, de bruine suiker en de melk tot een gladde massa.

Voeg er in drie keer de massa uit de eerste kom aan toe en vermeng alles goed maar niet té stevig.

Doe het deeg in de ingevette en bebloemde bakvorm en maak de bovenkant glad met een vochtige houten lepel.

Bak het abrikozen-notenbrood ongeveer 55-60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Als een er in gestoken satéprikker er droog uitkomt dan is het gaar.
Laat 5 minuten afkoelen in de bakvorm voordat je het brood eruit haalt.
Laat verder geheel afkoelen op een rooster.
Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen