donderdag 12 juli 2012

Tuinbonen Feest (tapenade, mole en pesto)

Het hebben van connecties met een landgoed heeft zo zijn voordelen. Er is genoeg groente om mee te kunnen experimenteren. Het nadeel is dat groente en fruit na de pluk direct verwerkt moet worden omdat het anders doorgedraaid moet worden.

Zo kreeg ik de vraag of ik iets met tuinbonen kan. "Ja" was meteen mijn antwoord, "ik kom vanmiddag wel een vrachtje ophalen."

En zo stond ik gisteravond voor een moreel dilemma. Het was zeven uur, kinder bedtijd, maar de kinderen wilden mij heel erg graag helpen met boontjes doppen. Tsja, het waren er best veel en het zou mij veel tijd schelen wanneer ik hulp zou krijgen. T.  is heel goed  in het dubbel doppen van de tuinbonen en E. is heel goed in het openritsen om de kleine boontjes eruit te halen en dat zijn nou juist skills die ik heel goed kan gebruiken.

Nou vooruit dan, het is toch vakantie. Papa kwam ook nog thuis en kon gelijk meehelpen. In no time hadden we een hele grote bak vol met bonen bij elkaar, waren ze allemaal uit de schil en hadden we gezellig met z'n vieren de dag door genomen.

Tuinbonen zijn heel gezond. Ze zitten vol met folium zuur en men zegt dat dit ervoor zorgt dat de kans op hart en vaatziekte verlaagd. Je zou ongeveer 200 gram tuinbonen per dag moeten eten. Nou eet ik niet zoveel tuinbonen en al helemaal niet iedere dag, maar gelukkig mag het ook spinazie of broccoli zijn.

Dubbel gedopte tuinbonen vind ik persoonlijk een beetje naar avocado smaken en daar ben ik heel blij mee. Avocado is heel vet en moet ik eigenlijk zo min mogelijk eten om mijn gewicht een beetje in balans te houden. Tuinbonen zijn wel wat duurder in de aanschaf, maar zijn duurzamer, komen van eigen bodem en zijn, in het seizoen, volop te krijgen. Tuinbonen hebben geen vet, maar wel wat meer koolhydraten.

90 gram avocado (halve) heeft:
179 kcal
17.6 gram vet
2 gram verzadigd vet
1.7 gram eiwit
1.6 gram koolhydraten
3.9 gram vezels

110 gram tuinbonen (twee grote opscheplepels) heeft:
56 kcal
0 gram vet
0 gram verzadigd vet
5.6 gram eiwit
4.4 gram koolhydraten
8 gram vezels

(bron: voedingscentrum.nl)

Wat hebben we nodig voor de tapenade (foto)?

280 gram dubbel gedopte tuinbonen
80 gram parmezaanse kaas
8 blaadjes munt
1 grote teen knoflook
olijfolie naar smaak

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal tot een mooie pasta.
Lekker op bruschetta of een boterham met kaas.

Wat hebben we nodig voor de mole?

280 gram dubbel gedopte tuinbonen
125 ml sour cream of demi creme fraiche
scheutje citroensap
1 teentje knoflook
2 eetlepels vers gehakte koriander
peper, zout

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maak er een gladde pasta van. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.

Lekker bij de chili of bij taco's, tortilla chips.

Wat hebben we nodig voor de pesto?

280 gram dubbel gedopte tuinbonen
80 gram Parmezaanse kaas
2 eetlepels verse gehakte basilicum
olijfolie naar smaak
1 teen knoflook

Doe alle ingredienten in de keuken machine en maal alles fijn. Voeg genoeg olijfolie toe om het smeuïg te maken.

Lekker door de pasta.

Enjoy!







2 opmerkingen:

  1. Begrijp ik nu dat je de bonen rauw dubbeldopt? Dat krijg ik niet voor elkaar, geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat gaat echt heel makkelijk. Je maakt een inkeping aan de bovenkant of zijkant met een mesje en dan wipt de boon er zo uit.

    BeantwoordenVerwijderen