maandag 15 oktober 2012

Herfst Pie

Twee weken geleden was het Kinderboeken week! Heerlijk. Boekwinkels zijn ontzettend slecht voor mijn budget, maar oh zo leuk. Het was een speciale dag, want er werd voorgelezen in een Tipi door een echte verhalen verteller en er waren poffertjes en kleurplaten en nog veel en veel meer.

Uiteraard een paar boeken gekocht. Ik heb me ingehouden, het waren er maar twee en allebei waren ze voor de kinderen. Een boek over Krik de eekhoorn en een boek met allemaal verhalen en knutselopdrachten.

Daarna gingen we heerlijk naar het bos en hebben we altijd reuze trek wanneer we terug komen. Meestal maak ik dan een pie met aardappelpuree, zodat de kinderen alvast wat kunnen snoepen. Ze krijgen dan van mij een pollepel vol met aardappelpuree terwijl de pie in de oven staat.

De herfst heeft heerlijke ingredienten uitermate geschikt voor een herfst pie. Pompoen, pastinaak, paddenstoelen, heerlijk voor een pie of pastei.

Wat hebben we nodig voor deze herfst pie?

750 gram kruimige aardappels (ongeveer. Iets meer of minder is niet erg)
250 gram pompoen, in kleine stukjes
klontje boter
scheutje melk
snufje nootmuskaat
zout, peper
1 teentje knoflook
100 gram belegen geraspte kaas

Voor de vulling:
500 gram gehakt
4 repen streaky bacon of 100 gram uitgebakken spekjes
100 gram gemengde paddestoelen, in kleine stukjes
100 gram doperwten
100 gram wortels in kleine stukjes
100 gram pastinaak in kleine stukjes
1 ui in kleine stukjes
50 gram pijnboompitten
3 eetlepels jus poeder
kruiden: peper, zout, nootmuskaat, teentje knoflook

Kook de aardappels in ruim water samen met de pompoen, snufje zout en het teentje knoflook.

Doe het gehakt zonder braadproduct in de pan en bak het gehakt rul. Voeg de ui, bacon, kruiden en de paddestoelen toe. Bak alles zo'n 10 minuten.

Doe de groente: pastinaak, wortels, doperwten in een steelpannetje met water en blancheer ze beetgaar. Mocht je diepvries doperwten gebruiken, dan hoef je deze niet voor te koken, deze kunnen later meteen bij het gehaktmengsel.

Wanneer de groenten beetgaar zijn, giet ze dan af en voeg ze aan het gehaktmengsel toe. Voeg ook het jus poeder en de pijnboompitten toe.

Giet de aardappels af en stamp tot puree met het klontje boter, kruiden en een scheutje melk. Voeg een derde van de belegen kaas aan de puree toe tijden het stampen.

Doe het gehakt mengsel in een ruime ovenschaal. Dek het af met de aardappel puree en strooi de rest van de  geraspte kaas erover.

Verwarm de oven voor op 170 graden en zet de pie nog 20 minuten in de oven, zodat de kaas een lekker korstje op de pie vormt.

Enjoy!

Eventueel kun je op de pie naast de belegen kaas ook wat blauwschimmel toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten