Soms heb je van die dagen dat je eigenlijk alleen maar veel groente wil, tenminste, dat heb ik wel heel vaak. Ik ben geen vegetariër ik hou absoluut van een goed stuk vlees. Let wel, een goed stuk vlees. Ik wil weten waar het vandaan komt en bij voorkeur biologisch. Maar..... nu gaat het even niet over vlees. We hebben het over groente.
Paprikosh is een van mijn favoriete gerechten. Normaal bereid ik het met kip, maar mijn huisgenoten vinden het minder lekker worden met kip, terwijl we allemaal de saus erg lekker vinden.
Wat hebben we nodig?
2 paprika's in stukjes
1 prei, in halve ringen
1 ui, in stukjes
halve spitskool, in reepjes
1 bakje champignons, in kwarten
handjevol diepvries doperwten
(eventueel nog meer groente die in de koelkast ligt zoals wortels, courgette, aubergine, zoete aardappels, pompoen)
klontje boter
scheutje olijfolie
bloem
1 bekertje crème fraîche
2 teentjes knoflook
1 liter groentebouillon
4 eetlepels milde paprika poeder
peper en zout
Begin met het aanbakken van de groente in een grote braadpan of een soeppan. Gewoon even een beetje roerbakken totdat de ergste bite eruit is, vooral bij de uien.
Schep de groente even over in een bak, zodat je de pan kunt gebruiken om de saus in te maken.
Doe het klontje boter in de pan met een klein scheutje olijfolie. Laat dit even vermengen. Voeg de bloem in etappes toe en roer goed door met een garde, zorg dat je een deegbal of een mengsel krijgt dat lijkt op kruimel deeg. Voeg de creme fraiche toe en roer goed door met de garde zodat je geen klontjes krijgt. Voeg scheutje voor scheutje de groente bouillon toe, terwijl je na ieder scheutje goed door roert. Uiteindelijk heb je een gladde saus. Vind je de saus te dik? Voeg dan nog wat bouillon of heet water toe. Vind je de saus te dun, de saus dikt vanzelf nog wat in wanneer je het langer op laat staan.
Nu kun je de saus op smaak maken. Voeg knoflook toe en beetje bij beetje de paprika poeder. Proef of je nog zout en peper nodig hebt. Voor wat extra pit kun je wat cayenne peper toevoegen.
Voeg de groente toe en laat nog even pruttelen.
Serveer met rijst of met brood.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten