maandag 1 april 2013

Gebonden Kippen Knoflook Soep

Het Paasweekend was nog niet eens begonnen en ik kon al geen eieren meer zien. Eerst eieren verkopen bij de flatjes van de oude mensen en daarna nog eens een paas ontbijt op de basisschool. Eieren waren dus niet echt een optie met de Pasen, maar kip daarentegen......

Met Pasen denken we natuurlijk aan het lijdens verhaal van Christus, maar voordat deze associatie bestond met het paasfeest werd het feest al gevierd.
De Engelse naam voor Pasen, Easter en het Duitse woord Ostern, komt nog het meeste overeen met de oorspronkelijke naam van het feest, dat vernoemt is naar de Godin Ostara die vruchtbaarheid en leven symboliseert. De eieren die we zoeken, de paashazen die we tegen komen en de kuikentjes die we zien met Pasen komen van dit feest.

Vroeger werden bomen behangen met wensen voor het nieuwe jaar.

Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente (21 maart). Zodoende verschilt de datum altijd.

Op deze pagina (klik hier) kun je een mooi verhaal lezen over de lente godin Ostara.

Maar wat hebben we nodig voor deze overheerlijke soep?

Alle groenten, vlees en kruiden zijn biologisch.

Voor de bouillon:

1 hele kip.
3 liter water
3 laurier blaadjes
4 wortels
klein bosje verse selderij
1 pak bleekselderij
3 uien
handjevol peperkorrels
2 Prei in ringen
2 extra bouillon blokjes

2 bakjes champignons
1 bakje crème fraîche
3 eetlepels bloem
2 bollen knoflook
2 bosjes lente uitjes
1 blik mais

Doe de kip in een grote soeppan en spoel de kip van binnen (ja ook van binnen) en van buiten goed schoon. Doe hierna water in de pan en laat de pan rustig aan de kook komen op een laag vuur. Doe alle overige ingrediënten voor de bouillon in de pan op de bouillon blokjes na. Er mogen best grote stukken inzitten, want de soep wordt toch gezeefd. De soep mag nu ongeveer 4 uur op laag vuur trekken.

Zet de oven aan op 180 graden. Snijd de bollen knoflook horizontaal doormidden (zodat je de teentjes kunt zien zitten) en laat de knoflook een half uur poffen in de oven. Wanneer ze klaar zijn, kun je de teentjes eruit wippen met een mesje. Houd ze even apart in een bakje.

Wanneer de soep lang genoeg getrokken heeft, kun je de soep zeven. Doe de kip in een grote bak en giet de soep door een zeef terug in de pan (of een andere pan).
Zet de pan met bouillon weer op het vuur en laat weer zachtjes pruttelen. Proef even of de bouillon al veel smaak heeft. Voeg dan een of twee bouillon blokjes toe.

Haal het kippenvlees van het bot. Snijd het een beetje fijn en doe het weer in de soep.

Doe de gepofte knoflook tenen samen met de bloem, de crème fraîche en twee eetlepels bouillon in de keukenmachine of een bak voor de staafmixer. Maal het fijn en doe het mengsel scheutje voor scheutje, terwijl je blijft roeren, door de soep.

Snijd de champignons in plakjes of kwarten en voeg toe aan de soep. Laat de soep nu nog een paar minuten pruttelen zodat de champignons gaar kunnen worden.

Zet de mais op tafel samen met de gesneden bosuitjes. Deze kunnen mensen zelf toevoegen aan hun kommetje soep.
Serveer met heerlijk brood.

Enjoy!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten