dinsdag 18 oktober 2016

Mince meat (zonder vlees)


Anders dan de titel doet vermoeden, zit er in mince meat geen vlees meer. Sommige recepten gebruiken nog wel beef suet, wat vet in de buurt van de nieren is van een schaap of een rund, maar ik maak het liever zonder vlees.

Mince meat bestaat al heel lang. Al in de 12de eeuw namen de Engelsen lekkernijen en specerijen mee uit het Midden Oosten en hier zaten ook gekruide vlees pasteitjes bij. In de pasteitjes zat vaak schapen vlees met rozijnen, specerijen, gember. Suiker en gember hebben een conserverende werking, dit zou enerzijds een verklaring voor de combinatie van vlees met zoet zijn. Anderzijds zijn de smaken gewoon een hele goede combinatie. In de middeleeuwen zijn veel culinaire verhalen bekend over vlees dat opgediend wordt in een combinatie van suiker, gedroogd fruit en soms zelfs alcohol. In de17de en 18de eeuw brachten de Engelsen (settlers) en Ieren (immigranten) mince meat ook naar Amerika.

De mince meat zoals ik hem ken (van de 20ste eeuw) is een mengsel van (gedroogd) fruit, suiker, specerijen en alcohol. Recepten voor mince meat zijn er ruim voldoende. Ik gebruik meestal een Ierse variant waar cider of whiskey aan toe is gevoegd, maar eigenwijs als ik ben, geen enkele bak met mince meat is hetzelfde. Ik voeg vaak nog iets toe waar ik op dat moment zin in heb; cranberries of noten. Vandaag had ik nog een Ierse vintage cider brandy in de kast staan die heerlijk is bij mince meat en daardoor heb ik cranberries aan het gerecht toegevoegd en stemgember, wat het een warme kruidige smaak geeft aan de mincemeat.

Home-made mince meat heeft de voorkeur bij velen. Vaak wordt het met kerst zeer gewaardeerd wanneer je een pot mince meat meeneemt naar je ouders of schoonouders, zodat er mince pies van gemaakt kunnen worden. Mince pies met een geslagen room (slagroom of dikke room) zijn een typisch kerst gerecht. Winkels zoals M&S en Tesco hebben vanaf november vaak vele varianten in de schappen. Toch geeft de Engelsman/ Ier de voorkeur aan een zelf gemaakte mince pie.

Het maken van de mince meat kost niet veel tijd, maar het heeft langere tijd nodig in de pot. De potten moeten minimaal twee weken staan voordat het gebruikt kan worden.

Het is zeer veelzijdig. Ik gebruik het als een bodem voor zoete taart, in de couscous met noten, in bladerdeeg als snelle zoete snack, en in rozijnenbrood. Ook is het goed te gebruiken in stoofpotten met bijvoorbeeld rund of lamsvlees.

Wat hebben we nodig voor een basis variant?
(voor 3 grote potten)

300 gram krenten
300 gram blanke rozijnen
150 gram rozijnen
600 gram basterd suiker (hoe donkerder de suiker, hoe donkerder de mince meat wordt.)
3 grote (moes) appels, in zeer kleine stukjes gesneden
sap van twee citroenen (je kunt de rasp er ook in doen als je dat lekker vindt)
borrelglaasje whiskey or cider
1 theelepel kruidnagel, kaneel, gember poeder, foelie
heel klein snufje zout

Doe alles in een grote kom en schep alles goed om. Doe het mengsel in goed gesterilliseerde potten (net uit de vaatwasser, of even gekookt in heet water) en laat het twee weken staan voordat je het gebruikt.

Experimenteer met smaken. Je kunt er ook andere gedroogde vruchten in doen zoals pruimen, abrikozen, cranberries.
Je kunt een deel van de citroensap vervangen door sinaasappelsap en er bijvoorbeeld stemgember aan toe voegen.

Enjoy!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten