vrijdag 20 november 2015

Macaroni and Cheese (Jamie style)


Macaroni and cheese is eigenlijk heel Amerikaans. Ik hoorde er vaak over in Amerikaanse televisie series, terwijl het eigenlijk een Britse uitvinding is. In Engeland hoort het een soort taart te zijn van pasta met kaas (veel kaas) en bechamelsaus.

Het gerecht is al heel oud. Thomas Jefferson (de derde president van Amerika) kwam het gerecht tegen in Italiƫ. In 1793 liet hij iemand naar Italiƫ gaan om een machine te kopen om de kleine pasta vormpjes te maken die hij nodig had voor zijn macaroni and cheese. In 1802 serveerde hij zelfs tijdens een staatsdiner een gerecht dat een macaroni taart heette. Veel van zijn gasten waren toen nog niet erg dol op het gerecht.

Uiteindelijk werd het wel beroemd en geliefd in de Verenigde Staten. 14 juli is dan ook uitgeroepen tot nationale "Macaroni and Cheese Day".

De variant op de foto is een recept van Jamie oliver. Het is echt heel snel klaar en het kan bijna niet mis gaan.

Wat hebben we nodig voor 4 personen?

Macaroni voor vier personen
250 gram doperwten
1 ui, gesnipperd
250 gram hamblokjes
125 gram kruidenkaas (bijvoorbeeld paturain)
200 gram geraspte belegen kaas.
zout en peper
olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik kook de macaroni meestal met een klein beetje bouillon poeder, dan krijgt de macaroni net iets meer smaak.
Fruit de ui in een koekenpan met een beetje olijfolie totdat de ui glazig is. Voeg dan de hamblokjes toe. Roerbak een paar minuten. De hamblokjes zijn meestal al gaar, maar het is wel lekker wanneer ze wat opgebakken zijn. Voeg dan de doperwten toe. Roerbak een paar minuten.

Doe het ham, ui en doperwten mengsel in een ruime hoge ovenschaal. Voeg de kruidenkaas toe en schep alles goed door. Voeg de kaas toe en roer alles weer goed door. Voeg de gekookte macaroni toe en hussel alles voor de laatste keer goed door elkaar.

Doe de ovenschaal zo'n 10 minuten in de oven om de kaas even een beetje extra te laten smelten.

Enjoy!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten