zaterdag 10 april 2010

Een ode aan Texels lam

Oh Texel's lam, wat loop je daar mooi in de wei Ik zie je graag springen en dartelen zo blij Je smaak is verfijnd en smelt in mijn mond Ik wil je wel altijd eten, want je bent zo gezond. Voor mij dus geen ander Ik kies steeds voor jou Maar dat is ook niet moeilijk Omdat ik zo van lamsvlees hou.

Vorig jaar ben ik voor het eerst met mijn gezin op de wadden eilanden geweest en ik heb genoten. Heerlijk was het. Wat een mooi eiland is Texel.
Nou houden wij enorm veel van lamsvlees, dus het kwam mooi uit dat ze hier heel veel lamsvlees hebben. In ons dorpje hadden we een slager die de heerlijkste dingen kon maken met lamsvlees. We hebben de hele week alleen maar lam gegeten.
Texels lamsvlees is absoluut heerlijk.

Leg of Lamb met gepofte knoflook en tzaiziki

Wat hebben we nodig:

Een hele lamsbout. Het is niet zo makkelijk om een hele lamsbout zomaar ergens te krijgen, dus je moet het wel even van te voren bestellen bij de slager.

Koriander
Rozemarijn
2 teentjes knoflook + 2 bollen knoflook
olijfolie
zwarte peperkorrels

Maal de knoflook, peperkorrels, koriander en rozemarijn fijn in de vijzel. Voeg hier wat olijfolie aan toe.

Pak de lamsbout en snijd hier een aantal inkepingen in van ongeveer een centimeter diep en 4 cm lang. Het ziet er ongeveer uit alsof je schubben maakt in het lam.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

smeer een beetje van het mengsel uit de vijzel in de schubben en smeer hierna de rest van het lam in met het restant uit de vijzel. Pak een ruime ovenschaal en leg het lam hierin.
Pak de bollen knoflook en snijd de kont ervan af. Leg deze naast het lam

Doe het lam ongeveer 1,5 uur in de oven. Het verschilt enorm hoe lang een lamsbout in de oven moet. Een uur is te kort, maar twee uur is weer te lang.

De gepofte knoflook is heerlijk, helemaal omdat de smaak van de lam erin zit. Voor de mensen die bang zijn dat ze met de gepofte knoflook enorm gaan stinken, is niet echt nodig. Het voordeel van gepofte knoflook is dat je wel de voordelen, maar niet de nadelen van de knoflook hebt. Mocht je je toch zorgen maken, dan moet je de volgende dag voor de zekerheid maar thuisblijven.

Tzaziki

Tzaziki en lam zijn "a match made in heaven."
Het smaakt zo goed bijelkaar.

1 komkommer
500 ml yoghurt
zout
1 teentje knoflook
(koriander. Dat heb je waarschijnlijk toch over van het lam)

Snijd de komkommer in dunne slierten en doe ze in een vergiet. Strooi hier ruim zout overheen en laat het vergiet rusten in de gootsteen. Het vocht uit de komkommer loopt er nu langzaam uit. Laat dit zo een half uurtje staan.
Spoel de komkommer onder de kraan schoon en dep droog met keukenpapier.

Doe dit in een kom met de yoghurt en de knoflook (en eventueel de koriander)
Even roeren en klaar.

Enjoy!

By the way, de lam is ook erg lekker op een boterham met tzaziki.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten