zaterdag 11 september 2010

No Ordinary (Ham)Burger


Burgers.....
Bekend van de grote burger ketens en vaak geassocieerd met fastfood en veel vet. En dat klopt ook grotendeels, maar je kunt ze ook zelf maken. Dan kun je ze zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt.

De lekkerste burger die ik ooit gegeten heb was bij Porterhouse in Dublin. Dit kwam voornamelijk omdat de hamburger mals en mager was en dat hij geserveerd werd op een soort ciabatta brood. Vanaf die tijd eten we onze burgers vrijwel altijd zo.

De burger maaltijd is een "build it yourself" maaltijd, wat inhoud dat je een bord krijgt met ingredi├źnten en je zelf je burger kunt bouwen.

Wat hebben we nodig voor 2 personen?

De burger bestaat uit twee verschillende burgers: De "classic" met bacon en de andere met "blue cheese".

400 gram mager rundergehakt
6 plakken streaky bacon of 6 plakjes ontbijtspek
1 rode ui. In halve ringen gesneden.
2 plakken blauwschimmel kaas (bijvoorbeeld gorgonzola of delfts blauw)
2 mini ciabatta's of een grote ciabatta in drie├źn gesneden.
ketchup en mayonaise
boter of olijfolie
peper, zout, bieslook

voor de rest:

4 blaadjes botersla
halve komkommer in plakjes
1 vleestomaat in plakjes
4 augurkjes in plakjes

Bak de ciabatta af in de oven.

Doe het gehakt in een kom met wat zout, peper, bieslook en maak er 4 kleine burgers van.

Snijd de tomaat, komkommer, augurk en leg dit alvast samen met de botersla op het bord. Halveer de ciabatta's en leg beide helften op het bord. Doe een beetje mayonaise op de ciabatta en een beetje ketchup. Smeer dit een beetje uit met een mes.

Gebruik een grillpan of een goede bakpan. Doe wat boter of olijfolie in de pan en wacht even tot de pan goed heet is. Doe de burgers in de pan en bak ze binnen een paar minuten goudbruin. Doe gelijk de uien erbij en laat deze rustig mee garen. De streaky bacon is al gaar en hoeft alleen maar even warm te worden in de pan. Deze kunnen dus de laatste paar minuten erbij in de pan. Wanneer je ontbijtspek gebruikt, mag het spek tegelijk met de burgers in de pan.

Wanneer je de burgers aan beide kanten hebt dichtgeschroeid, kun je op twee van de burgers een plakje blauwe kaas laten smelten.

Leg op iedere ciabatta helft een burger. Je kunt nu zelf de burger aankleden en opeten.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten