zaterdag 4 september 2010

mini quiche

Soms heb ik zin om iets lekkers te maken wanneer ik bij iemand op bezoek ga, maar vaak heb ik dan geen zin in iets zoets als gebak. Op zulke (en uiteraard ook andere) momenten zijn mini quiches perfect. En wanneer je niet kunt kiezen, kun je er gewoon een heleboel maken.
Ook handig wanneer je nog restjes groente in de koelkast hebt liggen. Ook mijn kinderen vinden het erg lekker, helemaal wanneer er leuke kleurtjes in zitten.

Je kunt er van alles indoen. In dit palet heb ik gekozen voor:

3 x quiche met broccoli, spinazie, en blauwe kaas
3 x quiche met groente
3 x quiche met groente en rauwe ham
3 x quiche met courgette en geitenkaas

Wat hebben we nodig?

Voor alle quiches geldt:

een kwart plakje bladerdeeg per quiche (dus je hebt er 3 in totaal nodig voor dit recept)
een ei per 2 quiches (dus 6 in totaal voor dit recept)
zout, peper, 1 teentje knoflook en een snufje nootmuskaat in het ei mengsel

Vet een muffin tray in met boter. Doe in ieder bakje een kwart plakje bladerdeeg en wrijf de zijkanten iets omhoog zodat het een bakje wordt.

Nu kunnen we beginnen met de vulling.

Voor de quiche met groente:
1 wortel
kwart paprika (kleur maakt niet uit)
een klein stukje courgette in kleine stukjes (de rest gebruiken we voor de andere quiches)
een lente ui fijngesneden
Snijd een wortel in kleine stukjes en blancheer ze even kort in heet water totdat ze beetgaar zijn. Snijd de paprika, de lente ui en de courgette in kleine stukjes. Doe de helft van alle groente in een bak en hussel even om. Doe hierna de groente in drie bakjes in de muffin tray.

Voor de quiche met groente en rauwe ham:
De andere helft van de groente die je gebruikt hebt bij de vorige quiche.
3 plakken rauwe ham ietwat fijn gesneden.
Doe de rest van de groente in de bakjes en doe hier bovenop een beetje rauwe ham.

Voor de quiche met courgette en geitenkaas:
Een kwart courgette in dunne plakjes gesneden
Een plak geitenkaas kaas van ongeveer 2 cm dik

Leg een paar plakjes courgette in drie vormpjes in de muffin tray. Verkruimel hier bovenop een klein beetje geitenkaas. Leg hier een paar plakjes courgette bovenop en dan weer geitenkaas. Ga zo door totdat de bakjes vol zijn.

Voor de quiche met spinazie, broccoli, en blauwschimmelkaas:
100 gram spinazie ietwat fijngesneden
100 gram broccoli in kleine stukjes/roosjes
50 gram blauwschimmelkaas

Doe een klein bodempje water in een pan en doe de spinazie hier in. Laat de spinazie slinken.
Doe eerst een klein laagje spinazie in de vormpjes en hier bovenop de broccoli. Verkruimel de blauwe kaas ruim over de groente.

Breek 6 eieren in een kom. Doe hier peper, zout, een teentje knoflook, en een beetje nootmuskaat bij. Klop de eieren met een garde even luchtig op.

Giet over ieder vormpje een beetje van het eimengsel.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de quiches goudbruin in zo'n 20 tot 30 minuten.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen