zaterdag 22 januari 2011

Moussaka


Aubergine. De soort op de foto is een biologische graffiti aubergine. Deze vrucht heeft meer smaak dan een gewone aubergine.

De plant heeft prachtige bloemen. Helaas komen er bij mij nooit vruchten aan die groot genoeg zijn om in een gerecht te stoppen.

Wikipedia weet mij het volgende te vertellen over de groente:

De aubergine (Solanum melongena,) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De soort wordt ook wel 'eierplant' of 'eiervrucht' genoemd. Die naam is afgeleid van het Engelse 'eggplant'. Wilde aubergines hebben namelijk het formaat en de kleur van een kippenei. In oude teksten wordt ook van 'melanzaanappel' gesproken. Dit is bewaard gebleven in de Italiaanse naam 'melanzane'.

Het woord 'aubergine' is afgeleid van het Sanskriet woord 'vatinganah' (वातिगगम), dat 'plant die winderigheid geneest'betekent. Uit het Sankskriet werd het in het Perzisch 'badingan', daarna in het Arabisch 'al-badhinjan' (باذنجان). In het Catalaans is het 'alberginia' en dit werd door de Fransen verbasterd tot aubergine. De Engelsen namen het woord over in de late achttiende eeuw.

Moussaka is een heerlijk Grieks gerecht.

wat hebben we nodig?

400 gram gehakt (bij voorkeur lams en anders mager runder)
1 ui in halve ringen
1 grote aubergine in plakken
4 trostomaten
500 gram aardappels in schijfjes en voorgekookt (liefst kruimig)
2 el oregano
50 gram boter
4 el bloem
1 dl melk
nootmuskaat
150 gram feta
zout

Doe de aubergine in een vergiet met een flinke scheut zout. Het vocht zal voor een groot gedeelte uit de aubergine lopen en geeft de aubergine meer smaak.

Bak het gehakt rul zonder bak product, het gehakt is al vet genoeg van zichzelf, met de ui, oregano, en een beetje nootmuskaat.

Doe de boter in een steelpannetje en laat smelten. Voeg de bloem toe en maak er een roux van (lijkt nog het meest op een deegbal). Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en maak er een gladde saus van. Voeg een beetje nootmuskaat voor de smaak toe.

snijd de tomaat in dunne plakken.

Doe een laagje gehakt in een ovenschaal. Doe hier bovenop een klein laagje witte saus een laagje aubergine, aardappels en een laagje tomaat. Hier bovenop een laagje gehakt en weer een laagje saus, aubergine, aardappels, en tomaat.
Verkruimel als laatste de feta erover.

Verwarm de oven voor op 200 graden en doe de schaal nog zo'n 30-40 minuten in de oven.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten