zondag 2 januari 2011

Gehaktballetjes met ei

Dit is het eerste recept dat ik in mijn tajine maakte en daarna zouden er nog velen volgen. Het makkelijkste van een tajine is, dat je alles erin doet, het deksel erop, timer op de juiste tijd en dan maar wachten tot je eten klaar is. Voor het proces is het beter dat je er tussentijds niet teveel in roert.

Wat is een tajine?

Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog conusvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan.

De meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn. Bij de traditionele tajines moet er opgepast worden voor loodvergiftiging, aangezien een tajine te hoge concentraties lood kan bevatten. Inmiddels zijn er ook gietijzeren versies van de tajine op de markt die dit nadeel niet hebben. Een andere nieuwe variant is de elektrische tajine.

Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal bij voorkeur 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze bij het eerste gebruik barst. Bij gebruik op gas is het nodig een sudderplaatje te gebruiken. Sommige tajines zijn beschilderd; deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen. Tajines worden zowel gebruikt om groente-, vlees- als visgerechten te bereiden.

Tajines worden veel verkocht in Nederland. De Xenos verkoopt tajines zoals op de foto. Ikea verkoopt een gietijzeren variant. Uiteraard verkopen de meeste kookwinkels ook schitterende tajines, maar let goed op of je een tajine voor de sier wilt of om mee te koken. Sommige aardewerken tajines zijn alleen maar voor de sier.

Gehaktballetjes met ei.

Wat hebben we nodig:

600 gram gehakt naar keuze (lams gehakt is het lekkerst)

1 ui fijngesnipperd

4 el fijngehakte koriander

2 el fijngehakte peterselie

1 tl zwarte peper

4 tl paprikapoeder

2tl komijnpoeder

2 teentjes knoflook

1 tl kaneelpoeder

1 blik tomatenblokjes of tomaten sap

4 eieren

zout

Kneed het gehakt met de ui, de helft van de koriander, peterselie, het paprikapoeder, komijnpoeder, de knoflook, kaneelpoeder en een snufje zout.

Zet de tajine op een laag vuur, het liefst met een sudderplaatje eronder. Doe de tomatenblokjes in de tajine met de rest van de kruiden en laat zo'n 4 minuten zachtjes pruttelen met het deksel erop.

Maak kleine balletjes van het gehakt en voeg toe aan het tomaten mengsel in de tajine. Laat zo'n 30 minuten pruttelen met het deksel erop.

Breek 4 eieren in het tomaten mengsel en laat de tajine nog 5 minuten koken op een laag vuur. Het ei is gestold na 5 minuten, maar de dooier is nog een beetje zacht.

serveer met brood, rijst of couscous.

Heb je geen tajine, gebruik dan een braadpan.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten