dinsdag 28 december 2010

Lamsbouillon met PaddestoelenVorige week vertelde ik al over het halve lam dat we gekocht hadden bij de biologische boerderij. Nu hadden we tweede kerstdag geen zin om uitgebreid te gaan eten. We hadden nog allemaal lekkere dingen en ik besloot om een hartige taart te maken met een kommetje lamsbouillon.

Nu gebeurde het dat we alle 4 niet helemaal lekker in ons vel zitten en allemaal een beetje snotteren en gewoon een beetje lamlendig zijn. Nu kwam die pan bouillon dus goed van pas. Er gaat niets boven een kopje bouillon wanneer je een beetje ziekjes bent.
We smullen er nu al twee dagen van en het is heerlijk.

Wat hebben we nodig:

1 lamsschenkel (ongeveer 400 tot 500 gram)
4 wortels in plakjes
1 ui in halve ringen
1blokje paddestoelen bouillon
2 liter water
een bouquet garni of thee ei met 10 jenever bes korrels, 4 takjes tijm, 4 takjes rozemarijn, 10 zwarte peperkorrels, twee teentjes knoflook gehalveerd
zout
2 laurierblaadjes
250 gram paddestoelen

doe ruim water in een hoge pan en doe de lamsschenkel in de pan en het bouillon blokje. Voeg de wortel en de ui toe. Hang het thee ei in de pan (of doe de kruiden los in de pan. Je kunt ook een zeef zo in de pan hangen dat de kruiden onder water staan, maar de kruiden niet in de pan kunnen vallen).
Voeg de laurierblaadjes toe en laat de pan op zijn minst een uur of twee zachtjes pruttelen. De soep mag niet koken. Voeg na twee uur een beetje zout toe en de paddestoelen. Snijd het vlees van het bot in kleine stukjes en haal met een lepel het merg uit het been. Doe dit weer terug in de pan. Laat de bouillon nog zo'n twee uur pruttelen.

Lekker met turks brood of stokbrood.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten