donderdag 23 december 2010

Tiramisu met Bitterkoekjes

Vroeger vond ik het heel eng om Tiramisu te maken. In het recept stonden rauwe eieren en vroeger in het salmonella tijdperk was het echt niet goed om rauwe eieren ergens in te doen, maar het was wel heel erg lekker. Dus maak ik al jaren het recept zonder rauwe eieren.

Het recept hoort eigenlijk met lange vingers, maar met bitterkoekjes is het net even iets lekkerder. Helemaal wanneer de bitterkoekjes van de banketbakker komen.

Tiramisu is ontzettend lekker en een goede afsluiting voor ieder dner. Ik maak het nu zo'n 12 jaar en iedere keer wordt het lekkerder.

Wat hebben we nodig:

1 bak mascarpone
100 ml slagroom
2 kopjes sterke espresso afgekoeld
ongeveer 100 ml amaretto
200 gram bitterkoekjes (liefst van de bakker)
1 mini flesje amandel essence
1 zakje vanille suiker
2 eetlepels bruine basterd suiker
cacao om te over de Tiramisu te strooien

Klop de slagroom met de basterd en vanille suiker, de espresso en een scheutje amandel essence totdat het stijf is en je de garde of de mixer er rechtop in kunt laten staan. Spatel voorzichtig de mascarpone erdoorheen. Het mengsel moet wel stijf blijven. Mix het nog even wanneer het inzakt, maar liever niet. Laat zo'n 10 minuten rusten en opstijven in de koelkast.

Doe een scheutje amaretto op een diep bord of in een schaal. Leg hier de bitterkoekjes een paar seconden in, totdat ze wat amaretto hebben opgezogen, maar nog niet soppig zijn. Pak een schaal waar je de Tiramisu in wil maken, het liefst een hoge schaal, en bedek de bodem met amaretto bitterkoekjes. Doe hier bovenop een laagje mascarpone slagroom. Hierna weer een laagje amandel bitterkoekjes en daar bovenop weer een laagje mascarpone slagroom, net zolang totdat de schaal vol is.

Doe een beetje cacao in een zeef en bestrooi de hele bovenkant met cacao. Laat nog zo'n 10-20 minuten rusten in de koelkast voordat je het opdient.

Voor de kinder variant:
Vervang de amaretto voor amandel siroop.
Vervang de koffie voor mokka siroop of hazelnoot siroop

Je kunt ook vers fruit toevoegen, zoals frambozen en blauwe bessen, voor een frissere smaak

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten