donderdag 23 december 2010

Lams Shoarma met Tzatziki


De strenge vegetariër onder ons kan dit misschien maar beter niet lezen, maar wees gerust dat dit lam een geweldig leven heeft gehad.

Ik ben zo blij als een klein kind in een snoepwinkel. We hadden een half lam besteld bij een zorgboerderij bij ons in de buurt, genaamd de Hondspol, en gisteren kon ik hem ophalen. Dit lam heeft langer geleefd dan lammetjes in de supermarkt, waardoor er een romige schapen smaak aanzit. Normaal leven ze 4 maanden voordat ze geslacht worden, deze hebben 10 maanden geleefd.

De boer was zo aardig geweest om het lam al voor ons te verwerken in lamsbouten, schenkel, worst, shoarma, burgers, lamsrack, koteletten, en schouder. In totaal 12 kg heerlijk lam. En het is allemaal biologisch.
Ik word hier zo gelukkig van. De recepten die door mijn hoofd schieten. Zo veel te maken.

Samen met mijn oudste dochter hebben we rondgekeken op de zorgboerderij en in de boerderij winkel. Ik ben een sucker voor kazen, dus er moest ook nog wat kaas gekocht worden. Op de foto zie je een extra belegen kaas (de grootste), een honing klaver kaasje (met groene puntjes) en een oude geitenkaas (de kleinste).

De hondspol is een zorgboerderij waar mensen met een verstandelijke handicap psychische stoornis of autistisch spectrum werken op de boerderij. De boerderij heeft een demeter keurmerk, wat inhoudt dat het bedrijf biologisch dynamisch is.
Meer info is te vinden op:

http://www.hondspol.nl/

Goed. Er hoort natuurlijk nog een recept bij.

Lams Shoarma met Tzatziki

Wat hebben we nodig:
Voor 2 personen

250 gram lams shoarma (of lamsreepjes zelf gekruid met shoarma kruiden)
4 pita broodjes
anderhalve komkommer
3 tomaten
200 gram spinazie (liefst wilde)
250 ml yoghurt
2 teentjes knoflook
2 eetlepels gehakte koriander
peper, zout
klein scheutje natuurazijn

Maak eerst de tzatziki, dan kan die vast intrekken.

Rasp een hele komkommer en doe de komkommer in een schone theedoek om het vocht eruit te knijpen. Wanneer het meeste vocht eruit is, doe in een kom. Voeg de yoghurt toe, de teentjes knoflook en de koriander. Goed mengen en laten rusten in de koelkast.

Doe de shoarma in een koekenpan of grillpan. Ik gebruik zelf geen bak product omdat het vlees al vet genoeg is.

Snijd ondertussen de halve komkommer en de tomaat in kleine stukjes. Doe in een bakje met een klein scheutje natuurazijn.

Doe de pita twee rondes in de broodrooster.

Doe de spinazie in een schaal en zet op tafel samen met de salsa en de tzatziki. Doe de shoarma op een bord of in een schaal en serveer. Wij zijn gewend om aan tafel je broodje aan te kleden met een fikse dot tzatziki, wat spinazie, wat salade en natuurlijk de lam shoarma.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten