woensdag 1 december 2010

Bomvol Groente Lasagna

Lasagna is een waardig gerecht. Het kost wat tijd om te maken, maar je eet er smakelijk van. Ook is dit een makkelijk gerecht om te maken wanneer je mensen te eten krijgt.

wat betekent het eigenlijk?

Hoewel lasagna een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar "Lasanon" platte deegkoek betekent.

Mijn lasagna zit bomvol met groente. Het wordt wel bereid met gehakt, maar dat zou je er ook uit kunnen laten met zoveel groente.

Wat hebben we nodig?

Voor de saus:

400 gram rundergehakt
1 aubergine, in kleine stukjes
1 liter verse tomaten saus.
1 courgette, in kleine stukjes
halve prei, in halve ringen
4 wortels, in kleine stukjes
1 ui, in kwart ringen of kleine stukjes
1 theelepel oregano
1 theelepel basilicum (gedroogd)
1 teentje knoflook geperst
zout, peper
nootmuskaat

1 zakje bechamelsaus (of natuurlijk zelf gemaakt met bloem melk en nootmuskaat. De bechamelsaus moet dan ingedikt worden tot een stopverf achtige substantie)

voor de rest:

450 gram spinazie
2 rijpe vleestomaten, in dunne plakken
2 bolletjes buffel mozzarella, in plakken
10 blaadjes verse basilicum, gescheurd
100 gram vers geraspte belegen kaas
ongeveer 10 lasagna bladen (degene die je niet voor hoeft te koken. De appie heeft goede verse lasagna bladen in het koelvak)

We kunnen beginnen...

Bak het gehakt rul in een hoge koekenpan of hapjespan met een klein beetje nootmuskaat, peper en zout. Doe de groente (aubergine, courgette, ui, prei, wortel) erbij en roerbak de groente met het gehakt. Doe de kruiden erbij (oregano, knoflook, basilicum) en de tomatensaus. Laat dit geheel even pruttelen.

Pak een hoge pan en doe hier een cm water in. Prop zoveel mogelijk van de spinazie erin en schep regelmatig om totdat alle spinazie geslonken is. Laat uitlekken in een vergiet.

Ondertussen zijn de groenten redelijk gaar en kunnen we de bechamelsaus toevoegen aan de saus. Wanneer je een pakje hebt, doe dan de inhoud van het zakje in een steelpannetje met een klein laagje melk. Goed roeren met een garde. Het moet een dikke saus zijn. Het lijkt wel een beetje op stopverf, zeg maar. Doe dit mengsel bij de saus en roer de saus goed door. Je zult zien dat de saus dikker en gemengder wordt. De bechamelsaus verbindt alle ingrediƫnten en maakt de saus romiger.

Doe een klein laagje saus in een rechthoekige ovenschaal. Bedek de saus met lasagna bladeren. Doe hier weer een laagje saus op. Spreid hier de spinazie over uit en bedek weer met een laagje lasagna bladeren. Doe hier weer saus op en beleg met lasagna bladeren. Doe hierop de buffel mozarella en verdeel hierop de plakken tomaat en de basilicum blaadjes. Verspreid hierop de belegen kaas.

Verwarm een oven voor op 180 graden en doe de lasagna nog zo'n 40 minuten in de oven.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten