dinsdag 7 december 2010

You Say Tomato, I Say Tomahto

De zin "You say Tomato, I say Tomahto"komt uit een liedje van George and Ira Gershwin, uit 1937, genaamd "Let's Call the Whole Thing Off."

(Verse)
Things have come to a pretty pass,
Our romance is growing flat,
For you like this and the other
While I go for this and that.
Goodness knows what the end will be;
Oh, I don't know where I'm at...
It looks as if we two will never be one,
Something must be done.
(refrain)
You say eether and I say eyether,
You say neether and I say nyther;
Eether, eyether, neether, nyther,
Let's call the whole thing off!
You like potato and I like potahto,
You like tomato and I like tomahto;
Potato, potahto, tomato, tomahto!
Let's call the whole thing off!
But oh! If we call the whole thing off,
Then we must part.
And oh! If we ever part,
Then that might break my heart!
So, if you like pajamas and I like pajahmas,
I'll wear pajamas and give up pajahmas.
For we know we need each other,
So we better call the calling off off.
Let's call the whole thing off!
I couldn't resist. Engels is tenslotte mijn vakgebied.

De tomaat is een veelgebruikte groente. Mijn huishouden kan niet zonder tomaten. We hebben altijd meerdere soorten in huis. Cherry en Roma voor de sla en de pasta en mooie tros tomaten voor andere gerechten en salades.

Doorgaans maakt men tomaten soep met een bouillon en een paar tomaten, maar we kwamen erachter dat tomatensoep maken ook veel puurder kan.
En het is zo lekker. Gewoon tomaat met wat kruiden, beetje olie en een beetje balsamico smaakt puur en gezond. Je voelt de vitaminen zijn werk doen. Ook de kinderen vinden het heerlijk op een berg slangen (spaghetti). Je hoeft je dan geen zorgen te maken over hun groente inname.

Wat hebben we nodig voor zo'n 4 personen?

1,5 kg lekker rijpe smakelijke tomaten
2 grote rode paprika’s
3 knoflooktenen
3 takjes rozemarijn en of tijm
scheutje balsamico azijn
scheut olijfolie
zout en peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de tomaten, verwijder de kroontjes, maar laat ze verder heel. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Ris de rozemarijn naalden van de takjes, pel en hak de knoflooktenen grof. Doe alles in een grote metalen braadslee en strooi er zout en peper over. Besprenkel met een scheutje balsamico en niet te zuinig met de olijfolie.

Hussel het een en ander door elkaar en plaats het een half uur in de warme oven en daarna zo'n 10 minuten onder de gril, totdat de paprika's en de tomaten een klein beetje geblakerd zijn. Pureer met een roerzeef de complete inhoud van de braadslee, inclusief het vocht zodat het een mooie, gladde soep is.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen