vrijdag 28 januari 2011

Prei Rolletjes uit de oven met Aardappelpuree


Prei heb ik altijd een beetje gezien als vergeten groente. Of als groente waar je voornamelijk snot van kunt koken, gebruiken in gerechten als nasi, of als wups (wortel, ui, prei, selderij) in goede bouillon. Het kwam nooit in me op om prei als een los staande groente te gebruiken, totdat we een heerlijk recept ergens tegenkwamen. Ondertussen is het verfijnd en is dit het recept na een aantal keer uitproberen.

Prei is het hele jaar door beschikbaar. Na wat speuren kwam ik erachter dat er een prei soort is met dezelfde naam als mijn oudste dochter. Kijk! dat maakt de groente helemaal bijzonder.

Wat hebben we nodig?

700 gram prei (in stronkjes van ongeveer 10 cm, maar wel zo dat ze in de breedte in een ovenschaal passen)
2 ons bacon of ontbijtspek
kook touw

voor de aardappelpuree:
700 gram aardappels (kruimig tot zeer kruimig)
100 gram geraspte belegen kaas
50 gram blauwe kaas
nootmuskaat
scheutje melk
klein klontje boter
teentje knoflook
zout, peper

Als je dikke winterprei hebt, dan is het verstandig om de prei even 10 minuten te koken in ruim heet water. Je kunt ze ook even bij de aardappels in de pan leggen (als het past natuurlijk).

Kook de aardappels in ruim water met een beetje zout en een teentje knoflook.

Pak de stukjes prei en wikkel ze in ongeveer 2 plakken bacon en bind ze vast met een stukje keukentouw. Braad de rolletjes in een koekepan totdat de bacon een beetje crispy en de prei beetgaar is.
Leg ze dan in een ovenschaal zonder touwtje.

Stamp de aardappels met een beetje nootmuskaat, de geraspte kaas, de blauwe kaas in stukjes, en een scheutje melk tot een puree. Het is het lekkerst wanneer er nog wat klontjes in de aardappelpuree zitten.

Drapeer de aardappelpuree over de preirolletjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden en doe de ovenschaal nog zo'n 20 minuten in de oven.

Enjoy!

Aardappelpuree is een ideale manier om je oude restjes kaas op te maken. Je stampt het er gewoon doorheen, het smelt vanzelf in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten