vrijdag 22 juli 2011

Bringing Home the Bacon (with apple & cider sauce)

Van de week was het weer guur en winderig, koud, nat. Op zulke momenten krijg ik zin in comfort food. Heerlijk voedsel voor een koude natte dag. Voedsel dat je een warm gevoel in je buik bezorgd en een moe maar voldaan gevoel geeft. De Ierse keuken heeft veel recepten die me dit gevoel geven en ik vind dat de Ierse keuken onderbelicht is. Vaak zijn het recepten met simpele ingrediƫnten, zoals aardappels en kool, wortels, maar de Hollandse keuken heeft ook heel veel stoofgerechten en aardappel gerechten.

Soms zijn de ingrediƫnten voor de Ierse recepten wat lastig te vinden, maar gelukkig zijn zelfs dikke plakken bacon nu te verkrijgen in de supermarkt.

De Ieren gebruiken veel munt in hun eten, met name lamsvlees doen ze heel veel met sinaasappel en munt. Ik heb nu het recept voor "minty peas" geprobeerd en daar snap ik wel waarom ze het doen.

Wat hebben we nodig voor 4 personen?

4 dikke plakken bak bacon
125 ml cider (bijvoorbeeld Strongbow of Savannah dry)
1-2 moesappels, in kleine stukjes
ongeveer een theelepel gehakte tijm.
1 theelepel grove mosterd
1 teentje knoflook
1 theelepel suiker
1 theelepel azijn
olie
klontje boter
zout, peper

Bak de bacon in de olie. Laat de bacon rondom bruin worden. Haal ze dan uit de pan en houd ze warm in een schaal met aluminium folie of zet ze op 150 graden in de oven.
Doe een klein klontje boter in de pan waar de bacon in heeft gezeten en voeg de appel stukjes toe. Laat ze een beetje bruin worden door de jus en een klein beetje zacht worden.

Voeg de suiker en de knoflook toe en laat het een minuutje ongeveer pruttelen. Voeg dan de cider, azijn, tijm, mosterd, en een klein beetje zout en peper toe.

Laat het vocht iets inkoken.

Serveer met romige aardappel puree en bijvoorbeeld doperwtjes.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten