maandag 5 maart 2012

Does anyone have a Spare Rib?

Soms zijn er van die woorden waar je een theorie over hebt, maar als je gaat zoeken naar bewijs hiervoor op internet dan kom je niets tegen. Tenslotte is een theorie nog leuker wanneer je bewijs hebt om het te staven.
Ik kan avonden zoeken op het wereld wijde web en ontzettend veel bagger tegenkomen en toch weer andere interessante dingen tegenkomen, maar niet wat ik zoek. Vaak leid dit dan wel weer naar andere interessante dingen die ik dan maar weer ga uitzoeken en soms blijf ik volhouden. De aanhouder wint.

De theorie die ik wilde onderzoeken heeft te maken met spare ribs. Ik weet zeker dat ik niet de eerste ben op deze aardbodem die vind dat Spare ribs stammen uit de tijd van Adam en Eva. Eva werd immers uit een rib van Adam gemaakt, hence de uitdrukking "een rib uit mijn lijf" wat niet veel goeds betekent.
Maar als Eva nou niet bevalt en er zijn geen andere vrouwen in het paradijs, dan zit je toch mooi opgescheept met zo'n vrouw waar je niets aan hebt. Je wilt er niet mee voortplanten, alleen maar als het moet. Nou, dan is het handig als je nog een Spare rib hebt, waar je dan een vrouw van kan laten smeden. In die tijd waren ze volgens mij niet vies van wat verandering van spijs.

Mijn speurtocht naar gelijk gestemden in maakt niet uit wat voor taal, eindigde op niets. Het meest dichtbij kwam ik op de volgende site waarvan ik het volgende wil meegeven:

Dear Cecil:

Is it true that women have two more ribs than men do? If so, could this be the origin of the biblical story about how Eve was made from Adam's rib? And while we're on the subject, what does the word "spare" refer to in "spare ribs"?

145 gram suiker
145 gram bruine basterdsuiker
60 gram paprika poeder
60 gram zout
40 gram knoflook poeder
2 eetlepels zwarte peper
2 eetlepels uien poeder
2 eetlepels rozemarijn

Doe alles in een pot en schud alles goed door elkaar.

Nu de saus (geeft ongeveer een liter saus. staat gelijk aan 2 ketchupflessen):

2 eetlepels chili poeder
1 theelepel peper
1 theelepel tafelzout
440 gram ketchup (2 cups)
125 gram mosterd
120 ml (cider) azijn
80 ml worcestersaus
60 ml citroensap
50 gram HP saus
90 gram (60 ml) appelstroop
170 gram honing
1 theelepel tabasco
200 gram bruine basterd suiker
2 eetlepels tamarinde pasta
3 eetlepels zonnebloem olie
1 ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngemaakt

Doe de peper, zout, chilipoeder in een kleine schaal. Doe de ketchup, mosterd, worcestersaus, citroensap, HP saus, tamarinde, honing, appelstroop, tabasco, azijn in een grote kom. Mix ze een beetje door elkaar.

Doe de olie in een hoge pan en bak de uien glazig. Voeg de knoflook toe en roerbak zo'n twee minuten. Voeg de droge mix toe en meng alles goed door elkaar. Voeg na een minuut of twee de inhoud van de grote kom toe. Laat 15 minuten stoven en een beetje indikken.

Doe de saus in schone flessen of potten. De saus kan gelijk gegeten worden, maar word het beste van smaak wanneer de saus een nacht af heeft kunnen koelen.
Schone flessen kunnen zo'n twee maanden bewaard worden.

De Spare ribs:

per rek:
1 rij spare ribs
4-6 theelepels ribrub (kruidenmengsel)
1 eetlepel zonnebloemolie
220 gram barbecue saus

Een braadslee met een rek erboven is het handigst. Zo kun je de spare ribs in de oven doen en het vet weg laten stromen.
Smeer de ribrub samen met wat zonnebloemolie alleen op de vlees stukken, niet op de botten, dit verbrand snel. Wanneer je de tijd hebt, kun je de ribs inpakken in aluminium folie en een nacht in de koelkast laten liggen.

Doe een laagje water in de braadslee, doe het uitlekrooster erop en leg de spare ribs op dit rooster. Doe de spare ribs gemiddeld zo'n 3,5 uur in de oven op 100 graden.
Check om het half uur even of het goed gaat.

Lekker met frietjes en sla.

Enjoy!Geen opmerkingen:

Een reactie posten