maandag 20 februari 2012

Chocolade Mascarpone Bitterkoekjes

"Nee! Ik wil helpen!"
"Nee, ik wil helpen!"

Het is tijd om het toetje te maken en de meisjes hebben gedaan wat ze beloofd hebben, of in ieder geval zo goed als ze kunnen. Al het speelgoed is naar boven, ze zeggen er alleen niet bij dat ze het in hun slaapkamer hebben "opgeruimd", wat dan weer betekent dat het een rommeltje is in hun kamer. Toegegeven ze hebben heel hard gewerkt en gespeeld en mama had beloofd dat ze dan mee mochten helpen om het toetje voor vanavond te maken.

Met veel kabaal worden twee IKEA krukken naar het aanrecht geschoven. Eentje bij het gasfornuis en eentje bij het aanrecht en mama mag in het midden staan, zodat ze beide dames kan voorzien van assistentie.

De oudste mag de chocolade saus maken. Voorzichtig breekt mama de stukjes op de snijplank en dochterlief legt ze in het steelpannetje. Scheutje room (half bekertje) erbij en nu goed roeren totdat de chocolade gesmolten is.

De jongste mag de slagroom kloppen (1,5 bekertje). Rondjes draaien met de mixer totdat het goed stijf geklopt is, terwijl mama nog wat amandel essence erbij doet. Dochterlief proeft de basterdsuiker even. Je weet nooit, misschien smaakt het wel heel anders dan gewone suiker. "En?" wil mama weten. "Lekker!" weten we dat ook weer.

Tijd om de boel om te wisselen. De oudste wil ook een keer mixen. Dat komt goed uit want de jongste heeft de chocolade saus nog niet geproefd.

Voorzichtig doet de oudste alle mascarpone met een roze lepel in de slagroom en mama zet de mixer nog even aan om het af te maken en extra dik op te kloppen.

Nu begint de belangrijkste taak; het bouwen van het toetje. Allebei krijgen ze een schaal om toetje in te maken. De oudste maakt het toetje voor de zusjes en de jongste maakt (samen met mama) het toetje voor de grote mensen.
Eerst een laagje bitterkoekjes, daar wat chocolade saus op en dan een laagje mascarpone slagroom. Er zijn nog koekjes over, dus we herhalen wat we zojuist gedaan hebben. Bitterkoekjes, beetje chocolade saus, mascarpone slagroom.

Nu het afmaken. Allebei een handje vol amandel schaafsel die ze op het toetje strooien samen met een beetje cacao uit de cacao strooier, ook wel bruine sneeuw genoemd.
Nu moet het toetje nog een paar uur in de koelkast, totdat we het hoofdgerecht hebben gegeten.
Het is lastig afscheid nemen, maar handen kloppend kijken ze nog eenmaal naar de koelkast en rennen naar boven om papa te vertellen dat ze het toetje gemaakt hebben.

Er is nog chocoladesaus over en genietend van de wedergekeerde rust in de keuken maakt mama chocolade bananen voor haar twee keuken prinsessen. Dat hebben ze wel verdiend. Ze hebben goed hun best gedaan.

Wat hebben we nodig voor 5-6 personen?

Ongeveer 25 bitterkoekjes (hangt af van de grootte)Verse van de bakker zijn het lekkerst hiervoor.
2 bekers slagroom van 250 ml
100 gram pure chocolade
1 bak mascarpone van 250 gram
2 eetlepels amandel essence
3 eetlepels donkere basterdsuiker
amandel schaafsel voor erover heen
cacao voor erover heen

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten