vrijdag 11 mei 2012

Meatloaf, maar dan met ei en spinazie

Meatloaf is natuurlijk een zanger die al een tijdje geleden met pensioen zou moeten. Toen we een paar jaar geleden naar Duitsland gingen voor de finale van het European American Football, trad hij op in de half time show. Het zag er niet uit. Zo'n bejaarde op een podium die net doet alsof hij nog steeds kan rocken met zijn wandelstok. Sommige mensen wil je herinneren wanneer ze nog fris zijn. 

Begrijp me niet verkeerd, ik brul net zo hard mee op "paradise by the dashboard light", maar de stoere meneer op de motorfiets uit de "Rocky Horror picture show is ie echt niet meer".

Enfin. 

Meatloaf is natuurlijk ook gewoon gehaktbrood. In Nederland kopen we dit bij de supermarkt in kleine plakjes voorgesneden, maar zelf maken is natuurlijk het aller aller lekkerst. Het is veelzijdiger dan menigeen denkt. Je kunt het als hoofdmaaltijd eten, maar ook op brood doen en in blokjes met een beetje chutney of mosterd is het ideaal voor een verjaardag of ander gezellig samenkomen. Het ziet er ook leuk uit met dat ei in het midden.

Wat hebben we nodig voor 1 meatloaf (cake formaat)

800 gram gehakt
2 eieren rauw
2 bruine boterhammen
250 gram spinazie, fijngesneden en even gekookt in water.
Scheutje melk
Kruiden voor het gehakt (nootmuskaat, zout, peper, kerrie, paprika poeder. Beetje Garam massala is ook lekker)
Klein scheutje ketjap manis
3 hard gekookte eieren
Beetje paneermeel

Doe het gehakt in een beslagkom. Voeg de rauwe eieren toe samen met de ketjap en de kruiden.
Doe een scheutje melk in een kom en week de boterham erin. Wanneer de boterham helemaal is volgezogen met melk knijp hem dan uit en brokkel de boterham in het gehakt mengsel. Doe hetzelfde met de tweede boterham.
Voeg de spinazie toe. Roer het gehaktmengsel goed door totdat alles goed gemengd is. Het gaat het beste met je handen, zodat je de stukjes boterham fijn kunt knijpen. Voeg een beetje paneermeel toe wanneer het mengsel nog een beetje nat is.

Vet een cakeblik in of doe er een stuk ovenpapier in. Ik ben heel slecht in het storten van cakes en andere lekkere dingen, dus ik doe altijd een oven papiertje, zodat ik het brood er zo uit kan tillen.
Doe de helft van het gehaktmengsel in het cakeblik. Leg hier bovenop de drie hard gekookte afgepelde eieren in een treintje achter elkaar. Bedek met het overige gehakt mengsel.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het gehaktbrood in 40-60 minuten gaar.

Heerlijk met een beetje pruimenchutney.
Het gehaktbrood is heerlijk met gebakken aardappels en snijbonen of sperziebonen. Ook heerlijk de volgende dag op een sneetje brood.
 Je kunt ook een plak gehaktbrood met een laagje pruimen chutney en daar bovenop een plak oude kaas even in de oven doen.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten