maandag 28 mei 2012

How to save a leg of lamb

Mensen die denken dat dit bericht gaat over het redden van arme zielige kleine lammetjes moet ik heimelijk teleur stellen. Het lam waarover ik schrijf, heeft desalniettemin een goed leven gehad, langer dan de meeste van zijn soortgenoten en heeft dit heerlijk op een biologische zorgboerderij kunnen doen, waar het vertroeteld werd en geliefd was.

Daarentegen gaat dit stukje over het redden van een lammetje dat bijna niet meer te redden was, namelijk een lamsbout die met koriander, knoflook, olijfolie, rozemarijn gemarineerd was en na 12 uur zorgvuldig ingewreven was met zout om een heerlijk korstje te krijgen om vervolgens enige tijd in de oven door te brengen. Alles ging goed tot aan de laatste stap. Het was de laatste avond van de avond vierdaagse en dit is altijd een speciale avond. Het hele gezin liep mee en de tocht duurde langer, omdat we langs allemaal belangrijke mensen zoals onze bloemenkoningin moesten lopen om te laten zien dat we echt de tocht hadden gelopen. Zodoende waren we 2 uur later thuis dan normaal.

Eenmaal weer thuis gekomen bleek dat ons zorgvuldig behandelde lammetje nog steeds lag te genieten in de oven. We waren vergeten om de oven uit te zetten. Gelukkig had manlief de oven op 175 graden gezet en niet voluit op 225 graden. Dit, en het feit dat onze oven aan vervanging toe is en niet goed meer warm wordt, heeft het lam gered.

Het lam zag er nog goed uit. Iets donkerder dan we zouden willen en iets gaarder dan dat we zouden willen, maar nog steeds best eetbaar. Het had alleen iets extra's nodig om de smeuïgheid erin te brengen.We kwamen op het idee om het vlees van het bot af te halen, van het merg in de bout, geholpen door een beetje jus poeder, een overheerlijke jus te maken waar de stukjes lam heerlijk in konden liggen en warm konden worden. Het was overheerlijk!

Broodje lam met tzatziki en spinazie

Wat hebben we nodig voor 4 personen?

4 broodjes (bijvoorbeeld maaltijd pita of mini ciabatta)
Een halve, in plakjes gesneden lamsbout die verwarmd is in de jus. (zie recept lamsbout hieronder)
2 volle eetlepels tzatziki (uiteraard zelfgemaakt. Zie het recept hieronder)
blaadjes spinazie

Begin met de tzatziki, dan kan deze rusten in de koelkast.
Nodig:

1 hele komkommer
250 ml dikke yoghurt (Bulgaarse of Griekse)
2 teentjes knoflook
half bosje koriander

Rasp een hele komkommer en doe de komkommer in een schone theedoek om het vocht eruit te knijpen. Wanneer het meeste vocht eruit is, doe in een kom. Voeg de yoghurt toe, de teentjes knoflook en de koriander. Goed mengen en laten rusten in de koelkast.

Snijd de broodjes open en rooster ze licht. Pita broodjes kunnen gemakkelijk in de broodrooster. Besmeer een kant met 2 eetlepels tzatziki. Leg hier wat blaadjes spinazie op en maak het af met een paar plakjes lamsvlees uit de jus.

Heerlijk op een warme avond als avond maaltijd na het zwemmen.

Enjoy!

recept voor de lamsbout:

Een hele lamsbout. Het is niet zo makkelijk om een hele lamsbout zomaar ergens te krijgen, dus je moet het wel even van te voren bestellen bij de slager.

Koriander
Rozemarijn
2 teentjes knoflook
zout
olijfolie


Maal de knoflook, koriander en rozemarijn fijn in de vijzel. Voeg hier wat olijfolie aan toe.

Pak de lamsbout en snijd hier een aantal inkepingen in van ongeveer een centimeter diep en 4 cm lang. Het ziet er ongeveer uit alsof je schubben maakt in het lam.


Verwarm de oven voor op 170 graden.

smeer een beetje van het mengsel uit de vijzel in de schubben en smeer hierna de rest van het lam in met het restant uit de vijzel.
Laat bij voorkeur de marinade 12 uur intrekken. Het hoeft niet, maar het lam wordt er wel lekkerder door. Wrijf na deze 12 uur het lam in met zout om een mooie korst te krijgen.

Pak een ruime ovenschaal en leg het lam hierin.

Doe het lam ongeveer 1,5 uur in de oven. Het verschilt enorm hoe lang een lamsbout in de oven moet. Een uur is te kort, maar twee uur is weer te lang.

Snijd hierna het vlees van het bot en laat de botten trekken in een steelpannetje half gevuld met water en een beetje juspoeder (ongeveer 2 eetlepels)

Wanneer de jus lekker geurt haal dan de botten eruit en laat het zojuist gesneden vlees warm worden in het pannetje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten