donderdag 15 november 2012

Asian Fastfood

Mijn leven wordt momenteel bepaald door de klok. Ieder half uurtje vrij is winst. Stage lopen  werken, lesgeven, methodes schrijven. En dat is alleen wat ik zelf moet doen. Daarnaast moet ik natuurlijk ook de dagelijkse dingen doen zoals kinderen van school halen, kinderen van de bso ophalen, kinderen bij vriendjes en vriendinnetjes ophalen, kinderen naar zwemles brengen.

Regelmatig ben ik de komende uren vooruit aan het plannen en zit ik in de auto; als ik nu even snel die paar minuten naar de winkel ga om boodschappen te halen dan heb ik straks een uur om te koken voordat......Tsja en dan sta je in zo'n winkel met allemaal dingen. Een reuzenberg vol met benodigdheden en dan weet je het niet meer.

Wat moeten we nu weer eten.........

Het moet ook tegenwoordig aan zoveel eisen voldoen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind al die eisen even belangrijk. Geen pakjes, zakjes, overmatig zout, suiker, koolhydraten en andere reutemeteut. Zoveel mogelijk puur natuur en home made. Soms sneak ik er wel wat tussendoor, maar meestal gaat het wel goed.

Je wordt wel heel creatief in maaltijden verzinnen die binnen een half uur tot een uur op tafel kunnen staan of die nog een tijdje in de oven kunnen staan totdat ik klaar ben met lesgeven.

Dit is een van die gerechten die ik maak wanneer het "weer zo'n dag" is. Het is snel, gezond, vega, binnen een half uur klaar en lekker. Ik hou ontzettend van de smaak van soja saus en gelukkig vinden mijn kinderen sugar snaps (is dan eigenlijk weer niet goed, want die komen uit Peru, maar ik had toch al gezegd dat ik er soms wel eens wat er tussendoor sneakte) heel erg lekker en de jongste eet haar rijst altijd goed op, wat ook niet onbelangrijk is.

Wat hebben we nodig?

Rijst voor 4 personen
1 rode ui, in stukken
halve krop chinese kool of paksoi, in reepjes
250 gram sugarsnaps, heel
250 gram paddenstoelen, in kwarten
2 eetlepels soja saus
2 eetlepels zoete soja saus of 1 eetlepel stroop
scheutje sesam olie om in te wokken
1 eetlepel vissaus
1 teentje knoflook
klein stukje verse gember van ongeveer een vingerkootje groot, fijn gesneden
peper
eventueel gebakken uitjes voor erop
eventueel cashew noten of sesam zaadjes

Kook de rijst volgens aanwijzing. Zelf doe ik altijd een theelepel groente bouillon in het kookwater.

Doe een scheutje sesam olie in een hapjes pan of braadpan. Begin met het roerbakken van de paddenstoelen en de rode ui. Roerbak zo'n vijf minuten. Voeg dan de vissaus, knoflook, gember. de sojasaus en de zoete sojasaus toe. Roerbak op hoog vuur zo'n 3 minuten. Voeg de kool toe en de sugarsnaps. Roerbak nog steeds op hoog vuur zo'n 5 minuten.

Giet ondertussen de rijst af.

Doe een beetje rijst in een schaaltje en doe hier bovenop een of twee grote scheppen met het groente mengsel. Doe er bijvoorbeeld wat gebakken uitjes op.

Enjoy!

Heb je heel veel sap en wil je dat iets indikken? Voeg een dessert lepel bloem toe aan het roerbak mengsel.

Een spaans pepertje mee roerbakken is natuurlijk ook erg lekker.Geen opmerkingen:

Een reactie posten