maandag 21 februari 2011

Boeuf Bourgignon


Boeuf Bourgignon is Frans voor rund bereid in rode wijn, bij voorkeur een wijn uit de Bourgogne-streek, waar dit gerecht vandaan komt.
Vroeger was het rundvlees zo taai dat de enige manier om het zacht te krijgen was om het urenlang te koken met vocht. Water was in die tijd niet heel erg schoon, maar wijn was ruim voorhanden. Helemaal oude wijn die al een beetje zuur rook, kon je nog makkelijk gebruiken om mee te koken.

Het gerecht heeft een waardige status verandering ondergaan van armelui voedsel tot haute cuisine. Het is een gerecht waar Frankrijk trots op is en van mij mogen ze dat zijn. Terwijl het vlees in de oven rustig zijn ding deed rook het in huis heerlijk naar Bourgondisch genieten.

Tegenwoordig is het vlees een stuk malser, maar is het nog steeds nodig om rundvlees lang te stoven. Door het vlees in de oven te bereiden wordt het van alle kanten verwarmt en blijft het zo goed mals.
Je kunt een ovenvaste braadpan, maar bijvoorbeeld ook een romer topf of een tajine gebruiken voor dit gerecht.

Wat hebben we nodig?

750 gram riblappen, in blokjes
400 ml rode wijn
1 el bloem
1 el bruine basterd suiker
400 gram uien, gesnipperd
200 gram mager spek, in stukjes
40 gram roomboter
thee ei met basilicum, oregano en 2 laurier blaadjes

Doe driekwart van de boter in de ovenvaste braadpan en laat smelten. Braad het vlees rondom. Doe het daarna in een bak en dek af met folie zodat het vlees even kan door garen.
Bak de spekjes in het braadvocht. Voeg wanneer de spekjes klaar zijn de bloem toe. Roer de bloem goed door de spekjes zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg 300 ml rode wijn toe en roer het goedje los.
Voeg het vlees weer toe en hang het thee ei in de pan. Laat dit zo'n 3 uur stoven met gesloten deksel in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Doe het laatste beetje boter in de koekenpan nadat het vlees twee uur gestoofd heeft. Fruit de uien op laag vuur en voeg wanneer de uien glazig zijn de basterd suiker en het laatste beetje wijn toe.
Doe dit bij het vlees in de oven en laat het geheel nog zo'n half uur in de oven door garen.

Enjoy!

Ik heb het gerecht hierboven geserveerd met haricots verts en aardappel puree. Het kan ook heerlijk met spruiten en bijvoorbeeld frietjes.
Met dank aan mijn betere helft voor het uitproberen voor dit recept wat we zeker vaker gaan eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten