dinsdag 20 december 2011

3 from 1: cabbage and carrot
Het is bijna kerst.

Vroeger zou ik nu het liefste onder de dekens kruipen en wachten totdat de kerstdagen voorbij zijn, of sterker nog, gaan werken. Dan verdien ik tenminste nog geld op deze donkere dagen.

Maar sinds een jaar of 5 ben ik wat gematigder, misschien zelfs wel enthousiast over kerst. Wellicht komt dat ook omdat ik niet meer alleen voor mezelf hoef te koken, maar eten manlief en dochters ook mee. Dat maakt het toch wat gezelliger. Manlief heeft lang moeten kneden en masseren om de kerstgedachte te integreren binnen mijn systeem.

De afgelopen jaren hebben we gevierd met naaste familie.
Vorig jaar aten we bij mijn schoonvader en dit jaar vieren we kerst weer bij ons thuis. Met z'n achten dit jaar.
Wij doen het hoofdgerecht en mijn zwager en schoonzus doen het voor- en nagerecht. Het wordt kalkoen met lekkere hapjes. Het voor- en nagerecht zijn nog een verrassing.

Waarom kool met kerst? Tsja, waarom niet. Het is smakelijk, niet duur (een echte recessiegroente, net zoals wortel) en het is ondergewaardeerd, vind ik.
Je kunt heerlijke dingen maken met kool. Hieronder drie keer dezelfde basis, maar een andere twist met kruiden en toevoeging van andere groenten.

Cabbage and carrot nummer 1 is de traditionele coleslaw die het leuk doet met fish and chips, maar ook bij gevogelte zoals kalkoen.

wat hebben we nodig voor 4 personen?

4 grote wortels
200 gram spitskool
3 eetlepels mayonaise
scheutje natuurzijn
1 theelepel suiker

Rasp de wortels en doe ze in een grote slakom. Snijd de kool in hele smalle reepjes en doe ze bij de wortel.
Doe de mayonaise in een bakje, voeg hier een scheutje azijn aan toe en de suiker. Goed roeren, zodat er geen klontjes meer in de mayonaise zitten.
Doe het mayonaise mengsel bij de kool en wortel. Goed door elkaar husselen en klaar is je coleslaw.

Cabbage and carrot nummer 2 is de kinder variant. Deze eten mijn kinderen heel vaak. De basis is hetzelfde aangevuld met pompoensoep en uien.

Wat hebben we nodig voor 4 personen?

4 grote wortels, geraspt
200 gram spitskool, dunne reepjes
1 grote ui, halve ringen
2 soeplepels pompoensoep of een ander soort vocht, bijvoorbeeld 4 eetlepels yoghurt en 1 eetlepel kerrie, of 2 soeplepels tomaten soep.
zout, peper
scheutje (sesam)olie

Doe de olie in de pan en fruit de uien. Voeg de kool en de wortel toe en wok op hoog vuur zo'n 5 minuten. Voeg het vocht (pompoensoep) en een beetje zout en peper naar smaak toe en roer nog even door.

Serveer met rijst. Je kunt het gerecht vegetarisch houden of er bijvoorbeeld rundervinkjes bij geven.

Ik ben zo iemand die altijd een pan met soep op het fornuis heeft staan. Dit maakt het handig om dit soort gerechten te kunnen maken. Je kunt ook soep invriezen in ijsblokjes bakjes. Zo heb je handige porties om in dit soort gerechten te kunnen gebruiken.

Cabbage and carrot nummer 3 is de pittige, bijna atjar variant. De volgende dag kun je dit in een pot doen met een klein scheutje azijn. Zo heb je atjar voor bij de nasi en andere oosterse gerechten.

Wat hebben we nodig?

een halve witte kool, geraspt of fijn gesneden
2 wortels, fijngeraspt
1 ui in halve ringen
2 theelepels komijnzaad
3 eetlepels ghost chili salsa (Taragh Food Company) of 2 pepers, 2 tenen knoflook, 1 tomaat in kleine stukjes.

Doe de boter in een grote pan, ik heb hiervoor een soeppan gebruikt. Doe het komijnzaad in de pan wanneer de boter gesmolten is.
Voeg de ui toe en de salsa. Laat dit even een paar minuten roerbakken. Voeg de kool en de wortel toe en laat zo'n 3 minuten roerbakken.

Heerlijk met rijst en gebakken bloedworst of met een rundervink of hamburger.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten