maandag 12 december 2011

Irish Gingerbread

Ik ben druk bezig met het schrijven van een kookboek vol met Ierse recepten die ik lekker vind en ook sommige die ik heb aangepast aan mijn eigen smaak of soms zelf magerder of lichter van smaak heb gemaakt.

Dit is een heerlijke koek die je doet denken aan kerst en de winter. Het is heerlijk met stoofperenjam (Taragh Food Company), maar ook met een beetje slagroom. Of ter vervanging van de lange vingers in tiramisu.

Waar komt het vandaan?

Tot de 15de eeuw was Ginger bread de naam van ingemaakte gember. Hierna werd door Katholieke monniken gember gebruikt voor brood en ook voor vlees. Gember bleek een goed conserveermiddel te zijn en kon ook gebruikt worden om de geur van verouderd vlees te verdoezelen.

In de 15de eeuw werd gemberbrood niet gemaakt door "the common folk" het werd meer gemaakt door gildes. Een bekend voorbeeld hiervan is het Lebkuchner gilde in N├╝rnberg, Duitsland. Hier maakte ze gemberbrood met goud en heerlijke glazuur.

Nog steeds worden veel gerechten en conserven gemaakt met gember. Veel chutneys die ik maak bevatten gember. Daarnaast is gember ook lekker.

Wat me wel meteen opviel aan dit recept, was dat er niet veel gember inzit, maar door de stroop wordt de smaak van de gember wel geaccentueerd.

Wat hebben we nodig voor een brood/koek voor 8 personen?

250 gram boter
80 gram rietsuiker
1/2 kop suikerstroop
1/2 kop golden syrup
2,5 dl water
1 kop rozijnen (=ongeveer iets minder dan 200 gram)
2 tl zuiveringszout (te koop bij de drogist)
2 el kokend water
2 geklutste eieren
450 gram bloem
1 el gemalen gember
2 tl piment
1/2 tl zout

Doe de boter in een steelpan, liefst een grote. Laat de boter smelten. Voeg dan suiker, stroop, golden syrup, water en rozijnen toe. Laat alles even warm worden.

Doe het zuiveringszout met het hete water en de eieren in een schaaltje en kluts het ei. Voeg toe aan de steelpan. Door het zuiveringszout zal het mengsel gaan bruisen. Zorg dus dat het mengsel nog wat omhoog kan kruipen in de pan anders krijg je net zo'n smeerboel als wanneer de melk overkookt (been there)

Doe het bloem in een beslagkom, maak een kuiltje en giet het stroop mengsel in de kuil. Alles doorroeren.

Leg een stuk bakpapier in een ruim cakeblik of in een brownieplaat. Giet hierover het mengsel en bak in een voorverwarmde oven op 180 graden in zo'n 30-40 minuten goudbruin.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten