maandag 29 juli 2013

Marokkaans getinte tomaten soep

Het seizoen van overvloed is aangebroken. Veel verse groente en vers fruit ligt er in de schappen van de supermarkt, op de markt en in de tuin. Nu is mijn eigen tuin niet super groot, maar toch proberen we wel wat te laten groeien. We hebben een kersenboom, perenboom, pruimenboom en veel kruiden.

Met zoveel verschillende soorten groente en fruit krijg ik ook zin om allemaal lekkere dingen te maken, zoals deze tomatensoep gevuld met wilde pastinaak, bleekselderij, courgette, spitskool, rode ui, koriander.
Op de markt had ik mooie rijpe vleestomaten gevonden waarmee ik de basis soep heb gemaakt. Je kunt natuurlijk ook een blik met tomaten gebruiken, maar als de groente toch in overvloed is, dan kun je het toch beter allemaal zelf maken.

Wat hebben we nodig?

We beginnen met de tomaten basis soep:

1,5 tot 2 kg lekker rijpe smakelijke tomaten. (meestal maak ik de tomaten restjes op, dus ook de cherry tomaatjes die er nog liggen en de wilde tomaatjes. Kan allemaal prima)
2 grote rode paprika’s
3 knoflooktenen
3 takjes rozemarijn en of tijm
scheutje balsamico azijn
scheut olijfolie
2 eetlepels peper korrels

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de tomaten, verwijder de kroontjes, maar laat ze verder heel. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Ris de rozemarijn naalden van de takjes, pel en hak de knoflooktenen grof. Doe alles in een grote metalen braadslee of op een bakplaat en strooi de peper korrels over. Besprenkel met een scheutje balsamico en niet te zuinig met de olijfolie.

Hussel het een en ander door elkaar en plaats het een half uur in de warme oven en daarna zo'n 10 minuten onder de gril, totdat de paprika's en de tomaten een klein beetje geblakerd zijn. Pureer met een roerzeef de complete inhoud van de braadslee, inclusief het vocht zodat het een mooie, gladde soep is. Je zou eventueel de overgebleven inhoud van de zeef in de keukenmachine kunnen fijnmalen met een beetje olijfolie en wat aanvullende Italiaanse kruiden zoals basilicum en oregano, zo krijg je een lekkere tomaten tapenade.

In dit seizoen maak ik meestal veel te veel soep. Ik zet dan meerdere emmertjes met soep in de vriezer die ik  later kan gebruiken als basis soep of als basis pasta saus.

Deel 2
Ik heb zelf gehaktballetjes in de soep gedaan, maar deze kunnen er ook uit blijven. De soep is al ontzettend lekker zonder vlees.

olijfolie om mee te fruiten
1 courgette, in stukjes
1 rode ui, in stukjes
nog wat meer groente, bijvoorbeeld paprika, aubergine, linzen, wortel, noem maar op. Zelf heb ik er wilde pastinaak en spitskool ingedaan, omdat ik kool in de soep best lekker vind.
1,5 theelepel komijn
1 theelepel kaneel
1 theelepel gember poeder
1 teentje knoflook
1 bosje koriander, fijn geknipt of gesneden.

Zet een soeppan op het vuur en doe er een scheutje olijfolie in. Fruit de rode ui  totdat het glazig is, voeg de knoflook toe. Voeg de andere groente toe en roerbak zo'n 5 minuten. Voeg de komijn, kaneel en gember poeder toe. Roerbak nog even. Giet de tomaten basis soep bij de groente. Proef of de soep voldoende smaak heeft. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Je kunt ook nog wat groente bouillon poeder toevoegen.
Laat de soep zo'n 10 minuten op laag vuur pruttelen, zo kan de groente even gaar worden. Voeg daarna de koriander toe.

Serveer met brood.

Enjoy!







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen