Mosselen. Nederlands trots. De mosselen uit Nederland staan bekend als de beste van de wereld.
Het mosselseizoen loopt van half juli tot half april. Van half april tot half juli wordt de mossel niet gegeten omdat ze zich dan voortplanten.
Mosselen kunnen op veel manieren gegeten worden. Dit recept is mijn favoriet.
Mosselen op slakken wijze:
Wat hebben we nodig:
2 kg mosselen
1 zakje mossel groente (of een halve prei, 1 ui, 3 wortels, peterselie, 1 tak selderij)
300 ml droge witte wijn
evt water om aan te vullen
2 teentjes knoflook
Stokbrood of frietjes
100 gram kruidenboter:
100 gram roomboter of andere boter
1 tak verse peterselie fijngehakt
1 tak rozemarijn fijngehakt
1 tak tijm fijngehakt
1 teentje knoflook
zout en peper
Begin met de kruidenboter, zodat deze even kan intrekken in de koelkast.
Doe de boter in een schaaltje. Doe hier de fijngehakte kruiden bij en het teentje knoflook. Roer even goed door met een vork. Zet daarna in de koelkast.
Verwarm de over voor op 180 graden
Doe de mosselen in een grote bak of in de gootsteen. Doe hier een beetje water bij. Zoek de mosselen uit. Wanneer een mossel open is, tik dan even op de schelp. Meestal leg ik hem dan weer even terug en is de kans groot dat hij dicht is wanneer ik hem voor de tweede keer pak.
De mosselen die open zijn, zijn niet meer lekker en die kunnen weg gegooid. Degene die weer dicht gaan en dicht zijn, kunnen we gebruiken.
Doe in een braadpan of mossel pan de mossel groente. Giet hierover de witte wijn. snijd de knoflook teentjes in tweeën en leg deze in de pan. Doe de mosselen in de pan en zet op hoog vuur. Wanneer de wijn te snel verdampt, kun je nog een scheutje water toevoegen.
Kook de mosselen totdat ze allemaal open zijn.
Doe het vuur uit en pak een grote ovenschaal. Haal de kruidenboter uit de koelkast.
Leg in iedere schelp met mossel een klontje kruidenboter en leg de schelp in de ovenschaal. Doe de mosselen nog 15 min in de oven.
Serveer met brood of friet.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten