zaterdag 16 april 2011

Asperges!

Asperges, Asperges, Asperges, Asperges.

Ieder jaar verheug ik me weer op deze tijd van het jaar. Ik ben wat aan de vroege kant, want het asperge seizoen begint officieel pas eind april en duurt tot ongeveer 24 juni. Gedurende deze periode eten wij zo'n twee keer per week asperges. Mijn betere helft maakt de aller lekkerste asperges

Asperges, het witte goud worden ze ook wel genoemd, hebben een verfijnde smaak. Beter bekend zijn ze door de geur die in de urine zit na het nuttigen van de asperges. Dit komt door een zwavelachtige stof die in de asperges zit.

Noem me ouderwets, maar ik vind dat witte asperges niet verwerkt moeten worden in taarten, salades, of quiches. Witte asperges dienen genuttigd te worden in twee vormen; de eerste dag geserveerd met ei, ham, en boter en de tweede dag als soep met brood. De groene asperges, daar ben ik iets makkelijker in. Die mogen ook in de pasta of in een salade, maar de witte ben ik heel strikt in.

Asperges hebben weinig calorie├źn, maar veel vitamines en mineralen. Verder wordt beweerd dat asperges een gunstige werking hebben op de urinewegen, zijn bloedzuiverend en er wordt zelfs beweerd dat asperges gunstig zijn voor het helpen bij afvallen.

Meer hierover op de site:

http://www.aspergedorp.nl/medicinalewerking.htm

Goed. Wat hebben we nodig voor 2 personen?

1 pond asperges (klasse A ongeschild)
3 eieren
25 gram roomboter + extra boter voor in het kookvocht
verse peterselie
1 ons ham
water om in te koken
1 dessert lepel suiker
peper, zout

schil de asperges met een dunschiller. Wees zorgvuldig met schillen, niet goed geschilde asperges smaken echt minder lekker.
Een pasta pan of asperge pan is het beste. Hier zit een mandje in waarmee je gemakkelijk de asperges kunt koken.

Haal het mandje uit de pan en vul de pan tot driekwart met water. Doe een klontje boter, het schepje suiker en de asperge schillen in het water. Hang het mandje er weer in en breng het water aan de kook. Doe de geschilde asperges in het mandje wanneer het water kookt. Laat de asperges 7 minuten koken en doe dan de eieren bij de asperges in de pan. Kook nog 7 minuten en laat dan de eieren schrikken in koud water. De asperges zijn nu ook klaar.

Snijd de ham in kleine stukjes en doe in een schaaltje. Doe hierbij de gekookte eieren en prak de eieren in kleine stukjes. Doe hier 25 gram roomboter bij en knip wat verse peterselie naar smaak erdoor en voeg wat verse zwarte peper en eventueel wat zout.

Verdeel de asperges over twee borden. Drapeer hier wat van het eimengsel overheen.

Serveer met aardappelpuree of met gebakken aardappels.

Wij maken de tweede dag altijd soep van de restjes.

Laat het kookvocht van de asperges inkoken tot de helft en voeg de restjes van het eimengsel en van de aardappelpuree toe.

Heerlijk met vers gebakken brood.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten