woensdag 27 april 2011

Dutch Breakfast Bagel

Die Ieren en Britten hebben het goed bekeken. Zij snappen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. In Nederland hebben we ook het gezegde:

Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een knecht

Het heeft niet zoveel zin om veel energie te eten voordat je naar bed gaat, dat heb je toch niet nodig, zelf eet ik pas mijn avond maaltijd rond half 9. Overdag kun je het veel beter gebruiken. Vroeger moesten ze wel veel ontbijten, toen moesten ze op het land werken en konden ze de energie goed gebruiken.
Door de weeks is het niet zo handig om deze logica aan te houden, dan is het al een achievement wanneer de kinderen hun boterham op hebben en hun thee op hebben en ook nog eens op tijd klaar zijn om op tijd op school te zijn, maar in het weekend is er tijd genoeg.

Toen ik in Ierland woonde verbaasde ik me erover dat ze hun hele ontbijt op een broodje eten. Grote halve stokbroden vol met ei, bacon, worstjes en zelfs bonen in tomatensaus verdwenen in die stokbroden, maar eigenlijk is dat heel slim. Het is een moderne variant van het Iers ontbijt. Breakfast to go, zeg maar.
Ieren eten in de avond veel minder, dan eten ze een boterham of wat frietjes, tea noemen ze deze maaltijd.

Nou is de Nederlander iets nuchterder over zijn ontbijt en moeten we toch een beetje aan onze cholesterol denken. Dus hierbij mijn Nederlandse versie.

Wat hebben we nodig voor 2 bagels?

2 bagels (plain of met sesam)
3 eieren
2 plakken lekkere ham (bijv. gebraden beenham)
roomkaas (bijv. Philadelphia) om de bagels mee te besmeren
olie of boter om het ei in te bakken
handjevol geraspte belegen kaas
3 eetlepels melk
peper, zout

Rooster de bagels in de broodrooster. Besmeer beide helften met roomkaas wanneer ze klaar zijn.
Doe de eieren, de melk en een klein beetje peper en zout in een kom of mok en klop los met een vork. Voeg de geraspte kaas toe en klop nogmaals los.
Doe een beetje olie of boter in de pan en doe het ei in de pan wanneer de pan heet is. Om het ei aan de bovenkant alvast te laten stollen kun je er een deksel op doen. Draai het ei om wanneer de onderkant klaar is.

Leg een plak ham op de bagel en daarboven op de helft van het ei. Leg de bovenkant op de bagel en snijd de bagel doormidden.

Zelf doe ik er nog een beetje HP saus op, maar een beetje ketchup of curry kan natuurlijk ook prima.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten