Tomaten....onmisbaar in mijn keuken.
Het succes van de tomatensoep uit de oven was al vermeld op mijn blog, maar nu doen we er nog een schepje bovenop. De tomatensoep dient als een goede basis voor een aantal gerechten, zoals pastasaus, barbeque saus en chutney.
Het is heel handig om een emmertje van deze soep in de vriezer te hebben staan zodat je in een paar minuten een voedzame, gezonde maaltijd kunt klaarmaken.
Wat hebben we nodig voor de basis?
2 kg tomaten (maakt niet uit welke, maar iedere tomaat heeft weer een ander smaak effect)
1 ui in stukken
1 courgette in stukken
1 aubergine in stukken
1 paprika in 4 stukken (lekkerst is de punt paprika)
handjevol peperkorrels
een flinke scheut olijfolie
een flinke scheut balsamico azijn
2 takjes verse rozemarijn
2 teentjes knoflook in tweeën gesneden
Doe alles in een braadslee of een romertopf en zet het een uur op 200 graden in de oven. Het is niet erg als de paprika een beetje bruin of zelfs een beetje zwart wordt.
Wanneer de groente een uur in de oven heeft gestaan, kan de groente door de zeef gehaald worden. De basis soep is nu klaar. Deze is heerlijk met vers volkoren brood en boeren kaas.
Nu de variatie.....
Pasta saus:
Doordeweeks heb ik weinig tijd om heel uitgebreid voor mijn kids te koken, maar ik wil absoluut dat ze goed eten.
Gelukkig houden ze veel van "slangen" (spaghetti) met tomatensaus en door deze soep als basis te gebruiken, weet ik zeker dat ze hun dagelijkse portie groente binnenkrijgen.
Wat hebben we nodig voor ongeveer 4 kinder porties?
250 gram gehakt.
3/4 liter tomatensoep
250 gram spaghetti
2 eetlepels tomatenketchup (ik gebruik de balanz variant van heinz, daar zit minder suiker in.)
belegen kaas of parmezaanse kaas voor eroverheen.
Doe de soep in een pannetje en leg hier het rauwe gehakt in. Kook het gehakt gaar in de soep. Proef het mengsel en voeg eventueel nog wat zout en peper toe en de lepels tomatenketchup.
Kook de pasta volgens de verpakking.
Leg een bedje pasta op het bord. Giet hier een flinke soeplepel saus overheen en rasp er wat verse kaas overheen.
De kinderen eten dit heel graag. Ook omdat er geen herkenbare stukjes groente inzitten. Ook voor volwassenen is het heerlijk. Je kunt dan nog wat extra groente toevoegen en de ketchup eruit laten. Mocht je de saus iets dikker willen hebben, neem dan twee eetlepels bloem, 3 eetlepels warme melk en een beetje nootmuskaat. Roer dit door in een kopje en voeg toe aan de saus. Je krijgt dan een romige saus.
Enjoy!
BBQ saus:
Wat hebben we nodig voor 1 schaaltje?
1/2 liter tomatensoep
2 eetlepels zoete soja saus (kun je eventueel vervangen door stroop)
1 eetlepel ketjap asin
Laat dit inkoken tot 1/3 in een steelpannetje.
Lekker bij geroosterd vlees of op een tosti.
Tajine schotels:
Veel tajine schotels maken gebruik van tomaten. Om vocht toe te voegen kun je heel makkelijk deze soep gebruiken.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten