donderdag 16 augustus 2012

Frisse Gazpacho met een bite

Op mooie zomerdagen heb ik meer zin om in de tuin te werken dan achter een warm fornuis te staan, maar het is wel het seizoen waarin de meeste verse producten beschikbaar zijn. Overal ligt fruit en groente klaar om ingemaakt te worden. In de koelkast, de diepvries en soort van koel in de schuur. Alles moet snel verwerkt want de houdbaarheid van de groente en vruchten wordt verkort door de temperatuur buiten.

Potten met pickle, kim chi, pickled relish, meerdere soorten jam, chutney, relish, salsa verblijden mijn kast in de schuur.

Het is een druk maar zeer productief seizoen. Overdag is het meestal te warm om iets te doen, maar in de avond is de temperatuur heerlijk om iets te maken.

Deze koude soep snoep ik de hele dag door. Heerlijk koud, fris, hartig en vol met verse groente. Ook een goede dorstlesser.

Wat hebben we nodig?

2 kg tomaten, heel
2 punt paprika's (mogen ook gewone paprika's zijn), zaadlijsten verwijderd en in twee stukken
scheutje olijfolie
scheutje balsamico azijn
ongeveer 20 zwarte peperkorrels
2 teentjes knoflook
twee takken verse rozemarijn, van tak geritst, maar verder nog heel
1 komkommer
ghost chili salsa of harissa
eventueel verse koriander of verse peterselie
zout en extra peper

Doe de tomaten in een braadslee samen met de paprika, olijfolie, balsamico azijn, peperkorrels, teentjes knoflook, rozemarijn en zet in een op 180 graden voorverwarmde oven. Laat dit zo'n 40 minuten in de oven staan. Langer is niet erg, korter wel.

Haal na de gewenste tijd de braadslee uit de oven en zeef de inhoud boven een soeppan met een huishoudzeef.

Rasp de komkommer fijn en voeg deze aan de soep toe.

Wanneer de soep afgekoeld is, doe dan een theelepel ghost chili salsa of harissa in een kop en schenk hierover de soep. Garneer met wat verse kruiden en voeg desgewenst nog wat zout en peper toe.

Enjoy!

1 opmerking:

  1. 2kg tomaten in een braadslede? Wat voor kingsize oven heb jij? Dit krijg ik echt niet voor elkaar. Ik proef trouwens tijdens het lezen een heerlijk soepje, dat wel.

    BeantwoordenVerwijderen