vrijdag 10 augustus 2012

Tomaten Soep met Quinoa

Niet echt een flashy titel, maar "does exactly what it says on the tin". Het is een soep van tomaten met quinoa. Mooier kan ik het niet maken, behalve dan dat er gele courgette in zit en aubergine en bosuitjes en gehaktballetjes, maar verder is het een gewone tomaten soep met quinoa. Het is wel ontzettend lekker! En makkelijk om te maken en de kinderen vinden het ook heel lekker.

Ik heb al vaker mijn geweldige tomaten soep uit de oven genoemd en hier ga ik nog een keer doen. Mijn tomaten soep uit de oven kost wel wat tijd, maar het is echt de moeite waard. Het is een goede manier om restjes tomaten op te maken, want je kunt alle soorten tomaten erin doen. Uiteraard doet het wel iets met de smaak. Ik heb gemerkt dat het aller lekkerste is om zeer rijpe tros tomaten of Roma tomaten te gebruiken. Bij voorkeur de tomaten die nog net kunnen. Cherry tomaten geeft de soep een ietwat zurige smaak en vleestomaten een zeer milde ietwat melige smaak. Tis maar net waar je zelf van houdt.

De tomaten basis moet een half uur in de oven, maar wat ik meestal doe is een heleboel tegelijk maken en dan vries ik het in in gedeeltes. Het voordeel van het hebben van een voedsel bedrijf is dat je altijd verpakkingen bij de hand hebt om producten in porties te verpakken. Tomaten zelf kun je niet makkelijk invriezen, maar tomaten soep wel. Je kunt het tenslotte gebruiken als pasta saus, als soep en als basis van sauzen.

Het recept van de tomaten basis kun je hier vinden:

http://hurmiesthoughtforfood.blogspot.nl/2010/12/you-say-tomato-i-say-tomahto.html

Voor deze soep heb je ongeveer de dubbele receptuur  van de tomaten basis nodig, zodat je een ruime pan soep kunt maken.

Wat hebben we verder nodig voor 4 personen?

Mocht je een snelle soep willen en geen zin/tijd hebben in het maken van de tomaten basis, dan kun je ook tomaten saus naturel of gezeefde tomaten nemen. Je hebt dan 2 pakken van 500 gram nodig aangevuld met een of twee liter bouillon, maar die kun je gebruiken van de gehaktballetjes aangevuld met een beetje bouillon poeder of een blokje.

500 gram gehakt
1 beschuit
1 courgette in stukjes gesneden
halve aubergine in stukjes gesneden
4 bosuitjes in stukjes gesneden
half kopje quinoa
peper
zout
olijfolie
3 eetlepels vers gehakte zoals basilicum, oregano, bieslook, peterselie of een klein beetje gedroogde
1 teentje knoflook

Doe het gehakt in een kom en verkruimel de beschuit erboven. Maak kleine balletjes voor de soep. Doe de balletjes in een steelpannetje en doe er zoveel water bij dat ze bijna allemaal onder water staan. Kook de balletjes totdat ze redelijk gaar zijn. De rest gebeurt in de soep.

Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de bosuitjes, courgette en aubergine samen met wat zout en peper en het teentje knoflook totdat de courgette glazig wordt.

Doe de tomaten basis (of de andere variant) in een soeppan en zet de soep op een laag vuur. Voeg de gehaktballetjes toe en ruim de helft van het kookvocht.
Voeg de groente toe en roer even door.

Proef of de soep nog meer bouillon nodig heeft of nog wat zout en peper.

Voeg de quinoa toe en laat de soep op laag vuur, niet koken, maar zachtjes pruttelen. Zo'n 10 minuten zou genoeg moeten zijn om de quinoa gaar te koken. Je kunt zien dat de quinoa gaar is als er een soort van q of g ontstaat. Het begint met een zaadje, maar het wordt steeds meer een rondje met een draadje eronder. Het klinkt gek, maar je herkent het wel.

Schep de soep in kommen of diepe borden en garneer met verse kruiden.

Er zijn vele variaties mogelijk op dit recept. Zoals de balletjes vervangen door vis. Of de quinoa vervangen door bulgur of zelfs couscous. Er kunnen natuurlijk nog veel meer groenten in als doperwten of rode ui.
Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten