zondag 20 november 2011

Gepofte Knoflook Soep met Paddenstoelen



Knoflook heeft door de eeuwen heen een haat liefde verhouding opgebouwd wat betreft zijn reputatie. Het is bewezen dat knoflook het hart versterkt, maar wanneer je op een eerste date het hart wil veroveren van een vrouw of man die je hart sneller doet kloppen, dan kun je maar beter niet teveel knoflook eten.

Knoflook is omringd door mythen en sagen. In de Edda werd al vermelding gedaan van knoflook. In de Talmoed staat het volgende: "Eet regelmatig knoflook, het heldert de geest op, versterkt de mannelijkheid en verdrijft darmparasieten!".

Het is bewezen dat het enigzins bacterie dodende eigenschappen heeft. Het verjaagt boze geesten en vampieren. Er werd zelfs gedacht dat het zou beschermen tegen de pest.

De natuur is echt briljant. Voor iedere plant, ding, dier dat prikt, bijt, heeft de natuur een antigif uitgevonden. Zo is er voor de stekels van de brandnetel een blaadje dat er vrijwel altijd bij in de buurt groeit, weegbree.
Ben je gestoken door een wesp, zoek dan een oranje afrikaantje (Tagetes), dan ben je er zo vanaf.

Wanneer je knoflook gegeten hebt en je wilt echt van de geur af, neem dan peterselie. Dit breekt de werkzame stof af.

Geweldig die natuur!

Over de geur gesproken. Het kan heel vervelend zijn. Mijn ervaring is, en ik weet dat dat vast ergens wetenschappelijk of culinair onderbouwd is, dat wanneer je de knoflook in dunne plakken snijd en niet met de pers fijnmaakt je bijna geen last hebt van de geur de volgende dag. Ook wanneer je de hele tenen eerst poft, dan heb je er ook weinig last van.

Overigens schijnt knoflook heel goed mug afwerend te zijn. Dit is aangetoond door de Universiteit van Edinborough.

Zoveel eigenschappen voor zo'n kruid. geweldig.

Gepofte knoflook is heel makkelijk om te maken. Het blijft redelijk vers. Je kunt er zelfs voor kiezen om een aantal bollen, zeg 10, te poffen, in de keukenmachine fijn te malen en in een luchtdichte pot te doen met een klein beetje olie. Je hebt dan een heerlijke knoflook pasta die je toch zeker wel 2 weken kunt gebruiken.

Meestal haal ik mijn knoflook bij een bedrijf dat Eemlook heet. Ze hebben heerlijke verse knoflook. Maar ook Smoky Al heeft hele goede gerookte knoflook. Ze staan vaak op de Streekmarkt in Utrecht, net zoals ik.

Wat hebben we nodig voor 4 personen?

2 grote bollen knoflook
500 gram paddenstoelen naar keuze
3 sjalotjes
ongeveer 1 liter water, gekookt
1,5 bouillon blokje (groentenbouillon, tuinkruiden of paddenstoelen bouillon)
bloem
30 gram boter
zout, peper,
snufje nootmuskaat
snufje kruidnagel poeder
2 laurierblaadjes

Snij de knoflook bollen door de midden en leg ze op een ruime ovenschaal. leg hierbij de paddenstoelen. Oesterzwammen kun je scheuren, net zoals shiitake. Champignons kun je beter snijden. Was champignons niet onder de kraan, maar gebruik een kwastje of een keukenpapiertje om ze schoon te maken.

Plaats deze schaal in een op 180 graden voorverwarmde oven en gaar ongeveer 40 minuten. Schep tussendoor de paddenstoelen even om.

Doe de boter in een soeppan en fruit de sjalotjes. Pel de tenen knoflook uit de bol en voeg toe aan de boter en sjalotjes. Laat even fruiten totdat je de geur van de knoflook goed ruikt in de pan. Voeg kruiden toe (peper, zout, nootmuskaat, laurier, kruidnagel).

Draai het gas laag en voeg zo'n 3 eetlepels bloem toe. Roer goed door totdat er een deegbal ontstaat. Is het nog een beetje plakkerig, voeg dan meer bloem toe. Voeg beetje bij beetje het water toe. Eerst een scheutje, goed roeren en klontvrij maken, dan nog een beetje en klontvrij maken, net zolang totdat je de liter hebt gebruikt. Mocht de soep te dik zijn, kun je altijd meer water toevoegen. Voeg de bouillon blokjes toe.

Wanneer de soep de gewenste dikte heeft, maak dan alles fijn met de staafmixer, voeg de paddenstoelen toe en laat nog heel even pruttelen zodat alle smaken aan elkaar wennen.

Enjoy!

Lekker met flatbread (zie blog) Je kunt nog wat room toevoegen als je het lekker vindt. Ik heb gemerkt dat dat niet eens nodig is.

Je kunt de soep ook dikker maken en er paddenstoelensaus van maken. Lekker bij wild of biefstuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten