donderdag 26 januari 2012

The Life of a Bagel (a dedication to)


Mijn favoriete broodje is de bagel. Hier kun je me altijd gelukkig mee maken. Helemaal wanneer er ook nog eens mijn favoriete toppings op zitten en daar is veel keuze in, want ik vind heel veel dingen lekker op een bagel. Voor iedere "mood" is er wel een bagel topping te verzinnen; een breakfast bagel voor ontbijt, een lichte lunch bagel, een "quicky" bagel met een kopje soep voor een snelle avond maaltijd.

Nee. Ik wil niet iedere dag bagels eten, want dan wordt het gewoon en het moet wel een bijzonder iets blijven. Iedere dag frietjes of pannenkoeken is ook niet lekker. Ik eet nu gemiddeld 1 bagel per week. Ik heb ze wel altijd in de kast liggen voor als ik spontaan zin heb in een bagel en binnenkort zal ik ze vast ook zelf gaan maken, want zo moeilijk kan het niet zijn om ze zelf te maken.

Bagels hebben me altijd geïntrigeerd. Ze lijken op hartige doughnuts en zien er in de winkels altijd hetzelfde uit. En wat voor nut heeft dat gat in het midden?

Een van de eerste vermeldingen in de geschiedenis komt uit 1610. Het woord Bajgiel werd genoemd in de Community regulations van de stad Krakow en vermeldde dat deze cadeau werd gedaan aan kraamvrouwen, vrouwen die kortgeleden zijn bevallen van een kind.

In de laatste helft van de 16de en het begin van de 17de eeuw werd de bajgiel toegevoegd aan het Poolse dieet.
Door lange omzwervingen kwam de bagel door Joodse imigranten in Amerika terecht en werd het toegevoegd aan het Amerikaanse dieet. De meest bekende bagel is de salmon and cream cheese bagel, ook wel lox and schmear genoemd in de Amerikaans Joodse keuken.

Het gat in de bagel zit erin, zodat je de bagel na het koken aan een koord kan rijgen en zo kan laten drogen voordat ze de oven in gaan.

Een van de plekken waar je legio mogelijkheden hebt voor een goedgevulde bagel is The Bagel Factory, maar mensen die niet goed kunnen kiezen kunnen hier beter niet naar toe gaan. Je hebt bagels met maanzaad, sesamzaad, zonder zaad, met rozijnen, met honing, meergranen, mindergranen, pompoenpitten, zongedroogde tomaat, cheese and onion, noem maar op. Alles wat je in brood kunt stoppen, kun je ook in bagels stoppen.

En dan heb je alleen nog maar de basis, want er moet ook nog iets op.

1. Mijn favoriete bagel is een aangepaste stars & stripes versie:

Rooster een sesame seed bagel op een grilplaat (of in de oven, of in de broodrooster, enz. ). Besmeer de onderkant met guacamole en de bovenkant met roomkaas. Beleg de onderkant eerst met blaadjes spinazie. Daarbovenop een plakje kalkoenfilet, dan twee reepjes streaky bacon, 3 plakjes komkommer, eventueel tomaat. De bovenkant erop en even doormidden snijden.

2. Maar ook een breakfast bagel:

Rooster een bagel en besmeer beide kanten met roomkaas. Bak een plak bacon in de pan. Kluts een eitje met een drupje melk, zout en peper en giet over de bacon. Leg er een dikke plak belegen kaas op en laat het ei stollen. Leg op de bagel. Bovenkant erop. Even doorsnijden. Eet smakelijk.

3. Of een hartige bagel met blauwe kaas:

Rooster een bagel en besmeer de helften met roomkaas. Doe op de onderkant een paar blaadjes wilde spinazie. Leg hierbovenop twee dikke plakken blauwschimmel kaas, 3 plakjes komkommer en doe de bovenkant er weer op. Even doormidden snijden en eet smakelijk.

3. En natuurlijk een tuna melt:

Rooster een bagel en besmeer de beide helften met een beetje mayonaise. Doe een paar blaadjes spinazie op de onderste helft een ruime laag tonijn uit blik (msc) een dikke plak belegen kaas. Leg dit 10 minuten onder de gril of doe de bovenkant erop en leg op de grillplaat. Even doorsnijden en eet smakelijk.

4. Mexican Tuna melt

Je kunt er ook een mexican tuna melt van maken door op de tonijn wat reepjes paprika, wat mais en wat schijfjes galapeno peper erop te leggen. Beleg dan ook de bovenkant van de bagel met guacamole ipv mayonaise. Doe de bovenkant er pas op wanneer de melt uit de oven komt.

5. Maar ook een klassieker als de kruidenkaas met zalm:

Rooster een bagel en beleg de beide helften met een ruime laag kruidenkaas. Doe op de onderste helft een paar blaadjes jonge bladsla en een dikke plak gerookte zalm met wat bieslook. Bovenste helft erop, even doorsnijden en eet smakelijk.

6. Een klassieker met geitenkaas en chutney:

Rooster een bagel en besmeer de beide helften met boter. Doe op de onderste helft een paar blaadjes spinazie en een dikke plak geitenkaas. Hier bovenop een beetje chutney (bijvoorbeeld pruimen chutney of rabarber chutney), een paar gekneusde walnoten of pecan noten erop, bovenste helft erop. Doorsnijden en eet smakelijk.

7. Met roomkaas, ham en kaas:

Rooster een bagel, besmeer beide helften met roomkaas. Leg hier een plakje belegen kaas en een plak ham op. Doe de bovenste helft erop en doe dit even in de oven of op de grillplaat, zodat de kaas smelt. Even doormidden snijden. Eet smakelijk.

8. Little Italy:

Rooster een bagel, besmeer beide helften met een lekkere pesto. Doe hier een ruime plak geitenkaas op, eventueel een plak rauwe ham en 3 sunkissed tomaatjes (half zongedroogd). Bovenste helft erop, even doorsnijden. Eet smakelijk.

9. Meet the Peppers:

Rooster een bagel en besmeer beide helften met ketchup. Beleg de onderste helft met een paar blaadjes spinazie. Bak een hamburger goudbruin in de pan (lekkerst natuurlijk om gewoon een burger te maken van gehakt, paneermeel, ei, en kruiden. Maak hem niet te dik, anders kun je de bagel niet zo opeten). Doe de hamburger op de bagel. Leg hierop wat paprika schijfjes en eventueel nog wat galapeno pepers. Bovenste helft erop, even doorsnijden. Eet smakelijk.
(ook lekker met een plakje kaas op de hamburger of een plak bacon)

10. Turkey and cranberry delight

Rooster een bagel en besmeer de beide helften met een beetje mayonaise of met een beetje yoghurt. Doe op de onderste helft een paar blaadjes spinazie. Leg hierop twee plakjes kalkoen filet, twee dunne plakjes avocado en een paar gedroogde cranberry's of een lepel cranberry compote. Doe de bovenste helft erop. Even doorsnijden en eet smakelijk.

Ik kan echt nog een hele tijd doorgaan met deze recepten, maar ik vind 10 een mooi aantal. Misschien doe ik over een jaar wel weer een special over de bagel. Geheid dat ik dan zelf bagels heb gemaakt, dus dan heb ik lekkere recepten voor verschillende bagels.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten