zaterdag 28 augustus 2010

Gehakt met groenten en ras el hanout

Ras El Hanout is een typisch marokkaans kruidenmengsel en het betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediƫnten maar soms worden er wel 50 in verwerkt.

Volgens een recept op internet kan het mengsel bestaan uit de volgende ingrediƫnten:

1.25 theelepel zwarte peper korrels
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 0.25 theelepel geraspte nootmuskaat
- 0.25 theelepel kardemomzaad
- 0.25 theelepel paprikapoeder
- 0.25 theelepel gemalen kurkuma
- 0.25 theelepel zout
- 0.25 theelepel gemalen piment
- 4 kruidnagels

Maar.....je kunt het natuurlijk ook in een zakje kopen in de toko.
Het ruikt heerlijk wanneer het in de pan zit.

Gehakt met groenten en ras el hanout

Wat hebben we nodig:

400 gram mager rundergehakt
1 courgette
1 aubergine
1 ui
(evt kun je er ook prei of wortels of bloemkool of broccoli indoen. Net wat je in huis hebt)
1 blik kikkererwten
1 teentje knoflook
2 eetlepels ras el hanout
1 theelepel nootmuskaat
zout, peper

Ik gebruik bij voorkeur een tajine voor dit soort gerechten, omdat zo de smaken en het vocht in de pan blijven.

Doe het gehakt in de pan en bak het. Doe de nootmuskaat en het teentje knoflook erbij.
Snijd de groenten in blokjes en voeg toe aan het gehakt. Voeg de ras el hanout toe en laat het geheel met de deksel erop zo'n 20 minuten pruttelen op laag vuur.
Roer het gerecht even door na de 20 minuten en voeg de kikkererwten toe en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes pruttelen.

Serveer met couscous of quinoa

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten