zondag 8 augustus 2010

Postelein met feta en oregano

Postelein

We eten graag stamppot met Postelein, maar we hadden iets te veel gekocht. Ik vind het zonde om groente weg te gooien en ging zoeken op internet naar een lekker recept. Het bleek een zeer goede match te zijn. Ik ga het zeker nog een paar keer maken.

Is een eenjarige plant die behoort tot de postelein familie (Portulacaceae). De soort komt van nature voor in India en het Midden Oosten.

Postelein wordt 5-50 cm hoog en heeft verspreid staande, vlezige bladeren. De wilde postelein heeft liggende, gladde, roodachtige stengels en de gekweekte opgaande. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit in Nederland in het wild van juni tot de herfst met gele 1,2 cm grote bloemen. De plant bloeit 's morgens slechts enkele uren. De vrucht is een veelzadige doosvrucht die met een dekseltje openspringt. De zwarte zaden zijn eetbaar.

Wat hebben we nodig:

1 sinaasappel

1 pak postelein (a 600 g)
2 eetlepels citroensap

4 eetlepels olijfolie (Griekse)

1 theelepel kaneel

2 takjes oregano (uit zakje verse Italiaanse kruidenmix, 20 g)

100 g fetakaas


Sinaasappel schoonboenen en 2 lange repen van schil snijden. Halve sinaasappel uitpersen (andere helft wordt niet gebruikt).

In grote pan laagje kokend water met zout en sinaasappelschil 5 min. zachtjes laten trekken.

Postelein wassen en stelen grof hakken. Schil uit water verwijderen en postelein in sinaasappelwater in 2-3 min. beetgaar koken.

In kom 2 el sinaasappelsap met citroensap, olie mengen. Dressing op smaak brengen met zout, peper en kaneel. Oregano van takjes plukken en fijnsnijden.

Postelein in zeef goed laten uitlekken, overtollig vocht eruit drukken. Postelein overdoen in warme schaal, dressing en oregano erdoor scheppen. Feta boven postelein verkruimelen. Lekker bij geroosterde hamburgers of lamsvlees.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten