Guinness.....De drank uitgevonden in Ierland. Zwart bitter vocht met een dikke drapperige schuimlaag....heerlijk!
Guinness moet je net zoals wijn en whiskey leren drinken.
Volgens Ierse traditie drink je Guinness in de winter om je warm te houden en cider in de zomer voor de verkoeling.
Overal in Ierland zie je mooie posters met kreten als; "A Guinness a day, keeps the doctor away." en "Guinness is good for you, Guinness gives you strength."
Het schijnt ook erg goed te zijn voor vrouwen die borstvoeding geven. Het zorgt voor een stimulans van de melk productie, net zoals oud bruin bier dat doet. Ach ja...de Ieren zijn er groot mee geworden en die zijn er niet slechter op geworden.
Guinness smaakt het beste in Ierland. Degene die wij hier in Nederland kopen is iets zoeter en minder stroperig. Veel Ierse pubs hebben wel "the good stuff", maar zij importeren het direct uit Ierland. Maar de export variant gaat prima in de stoofpot.
Guinness stew met pruimen
Heerlijk voor een koude winterdag.
Wat hebben we nodig:
1 kg mager rundvlees (hachee vlees)
2 winterwortels
3 uien
ongeveer 20 gedroogde pruimen
beetje bloem
1 groot blik of 2 flesjes Guinness
teentje knoflook
zout peper
boter (lekkerste is roomboter, maar gezondere varianten zijn ook goed)
snijd het vlees in dobbelstenen. Doe een klontje boter in een braadpan, wacht totdat de boter klaar is met sissen en doe dan het vlees erbij. Even goed omscheppen.
Snijd de uien in halve ringen en de winterwortels in dunne plakjes. Als het vlees rondom lichter is gekleurd (dicht geschroeid) doe dan de wortels en de uien erbij. Teentje knoflook erbij. Ik vind het het lekkerst om de knoflook fijn te snijden, omdat de smaak dan sterker is, maar persen kan ook heel goed.
beetje zout en peper naar smaak toevoegen.
Wacht tot de uien een beetje glazig zijn. Strooi dan ruim bloem over het mengsel en zet het vuur zacht. Schep goed om. Het vlees moet helemaal ruim bedekt zijn met bloem. Hoe meer bloem hoe dikker de saus straks gaat worden. En ik geef toe het is een kwestie van blijven oefenen om het helemaal juist te krijgen, maar de saus kan beter te dik zijn dat je water toe moet voegen, dan dat je de stoofpot nog een uur moet inkoken. Een schatting van mijn kant leert dat een kopje bloem vaak voldoende is.
Pas op dat de bloem niet gaat aanbranden. Blijf even goed door roeren en doe vervolgens de Guinness erbij. 3 kwart van het blikje, of 1 flesje. Goed door roeren dat er geen klontjes in zitten.
Doe nu de pruimen erbij en laat het geheel op laag vuur een uurtje stoven.
De resterende Guinness houden we achter de hand om de saus eventueel iets dunner te maken, maar je kunt het ook opdrinken en water of bouillon gebruiken.
Serveer met aardappelpuree en rode kool met appeltjes. Of met stamppot postelein, of met hutspot. Legio mogelijkheden.
In Ierland eten ze het vaak met soda brood.
Enjoy! Slainte!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten