zondag 13 juni 2010

Irish Stew

Irish Stew. Traditioneel is dit een gerecht van de arme Ier en werd gemaakt van wat er maar voorhanden was. Dit betekende vaak kool, wortels, uien, en welk vlees er maar voorhanden was.

Denis Leary, een Amerikaanse stand up comedian van Ierse afkomst formuleerde het volgende:

"You know what the Irish are famous for? We put everything in a pot, boil it for like seven and a half hours straight, until you can eat it with a straw."

Hieronder het basis recept, zoals het volgens de Ieren gemaakt zou moeten worden.

Wat hebben we nodig:

1,5 kg lamsschouder (mag ook rund, of schaap zijn)
een boeketje van peterselie, tijm, en laurier bij elkaar gebonden
3 grote uien
3-4 winterpenen
een kleine koolraap in blokjes
een paar kleine nieuwe aardappeltjes
75 - 100 gram spitskool
fijngesneden peterselie en een klein scheutje worchester saus
peper en zout

Doe het lamsvlees in een pan met ruim water en zout. Breng aan de kook. Wanneer het kookt, giet het af en doe er nieuw water in. Zet opnieuw op het vuur.
Voeg de in kleine stukjes gesneden ui, in plakjes gesneden wortel, koolraap, aardappels en kruiden toe. Laat dit een tijdje zachtjes koken, ongeveer een half uurtje. Schep eventueel schuim van de pan af.
Voeg de laatste 5 minuten de kool toe en de peterselie.
Haal het boeketje kruiden uit de pan.

De Ieren eten dit met soda bread. Serveer in kommen.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten