woensdag 9 juni 2010

Qui wattes? oh...quinoa

Quinoa oftewel Ganzenvoet, weet Wikipedia mij te vertellen. En als het op Wikipedia staat, dan is het waar, toch?

Quinoa wordt al duizenden jaren gebruikt in de Andes. Het kan op grote hoogten groeien en is een uitstekende bron van granen voor de berg bewoners. Het zit boordevol eiwit, calcium, caroteen, en kalium, en wordt gebruikt ter vervanging van granen.

Soorten die in de Benelux voorkomen hebben geweldige namen als:
Brave Hendrik
Aardbei spinazie
Stinkende ganzenvoet
welriekende ganzenvoet. Deze soort wordt ook gebruikt als anti wormen middel.
enzovoorts...

Quinoa is smakelijk en wordt verkocht in de natuur winkel. Het is erg snel klaar. De bereiding is te vergelijken met couscous. Je kunt het eten bij vele gerechten. Zowel de Chinese/Japanse keuken als de vega keuken kennen quinoa recepten.

Mijn favoriete quinoa recept, of hoe ik in aanraking kwam met quinoa:

Quinoa met bietjes, spinazie (mag ook snijbiet zijn) en feta. Snijbiet is een bietensoort met bladeren die smakelijk zijn om te gebruiken. Mocht je geen snijbiet kunnen krijgen, dan is de combi bietjes met spinazie een goede vervanging.

wat hebben we nodig:

3 bieten (ik vergeet altijd te kijken hoeveel dat weegt)
400 gram spinazie
200 gram feta
1 rode ui
eventueel voor de carnivoren onder ons, 2 ons uitgebakken spekjes
2 kopjes quinoa
plantaardige olie
1 teentje knoflook
half bouillon blokje

Kook ruim water in een pan. Doe hier een half bouillon blokje bij.
Snijd de ui in halve ringen en bak ze in de plantaardige olie. Doe hier de fijn gesneden spinazie bij en de in blokjes gesneden bieten. Roerbak dit even. Voeg het teentje knoflook toe en wat peper en zout. Snijd de feta in blokjes en doe dit bij het mengsel. De feta zal een beetje smelten, maar dat is niet erg.
Ondertussen kookt het water in de pan. Zet dit op het laagste vuur, het water mag niet meer koken. Doe hier de quinoa bij. Laat dit rustig 10 minuten wellen. Hierna kun je het voorzichtig afgieten.

Doe de quinoa bij het mengsel. Even goed door husselen en eten maar.

De carnivoren kunnen spekjes toevoegen.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen